Ειδήσεις Υγείας

Έξαρση γαστρεντερίτιδας: Τι πρέπει να προσέχετε!

Έξαρση του φαινομένου της ιογενούς γαστρεντερίτιδας παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την πτώση της θερμοκρασίας.

Τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας είναι συνήθως αυξημένα κάθε χρόνο στις γιορτές των Χριστουγέννων λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας αλλά και εξαιτίας του συγχρωτισμού επισημαίνουν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ οι οποίοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Πάντως ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως είναι τα ηλικιωμένα άτομα με συνοδά νοσήματα, οι χρόνιοι πάσχοντες, οι ανοσοκατεσταλμένοι και τα παιδιά.

Το κλειδί για άμεση ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα είναι η διατήρηση των υγρών στο σώμα.

Συμπτώματα

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί (τύποι 40 και 41).

Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό.

Τι να προσέξετε

Τήρηση κανόνων υγιεινής:

Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό: α) Μετά τη χρήση της τουαλέτας, β) Μετά την αλλαγή πάνας, γ) Αφότου έρθει κανείς σε επαφή με κάποιον που έχει διάρροια ή κάνει εμετό, δ) Μετά την κολύμβηση, καθώς και στ) Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον χειρισμό τροφίμων. Σημειώνεται ότι οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε και τα παιδιά της οικογένειας να κάνουν το ίδιο.

Σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων καθώς και των οικιακών σκευών με σαπούνι και νερό, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού.

Χρήση οικιακής χλωρίνης για το καθάρισμα της κουζίνας και της τουαλέτας του σπιτιού και σχολαστικό καθάρισμα μολυσμένων με κόπρανα ή εμέσματα υφασμάτων (ρούχων, σεντονιών, εσωρούχων, πετσετών κ.ά.).

Αποφυγή χρήσης των ίδιων σκευών (ποτήρια, πιάτα κ.ά.) και άλλων προσωπικών αντικειμένων με άλλα άτομα.

Αποφυγή στενής επαφής με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γαστρεντερίτιδα: Πως «κολλάει»;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button