ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΈπΕΣΑΝ παραιτήσεις στην ΕΣΑΝ ΑΕ! Η εταιρεία χωρίς αντικείμενο αλλά με μισθούς χιλιάδων ευρώ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΕΣΑΝ ΑΕ Χρυσόστομος Γούναρης έδωσε την παραίτησή του. Παρότι θα μπορούσε να παραμείνει άλλα 3 χρόνια στην θέση του, δεδομένου ότι είχε πενταετή σύμβαση, αποχώρησε από την ΕΣΑΝ με κατεύθυνση τον ιδιωτικό τομέα όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr.
Άλλωστε εδώ και δύο και πλέον χρόνια που δημιουργήθηκε η εταιρεία ΕΣΑΝ για να κοστολογήσει τις ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία, παραμένει ανενεργή.

Και αυτό επειδή η κυβέρνηση δήλωνε προς κάθε κατεύθυνση, πως η εταιρεία θα καταργηθεί. Στο μεταξύ όμως όχι μόνο δεν καταργήθηκε αλλά συνεχίζει να λειτουργεί ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο, καταβάλλοντας όμως τους υπέρογκους μισθούς για εποχές κρίσης στα στελέχη της.

Να σημειωθεί ότι η ΕΣΑΝ, η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων που συστάθηκε για να κοστολογήσει τις ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία αλλά ουσιαστικά να διαχειρίζεται τα οικονομικά τους, δημιουργήθηκε επί ΝΔ ενώ τότε είχαν διοριστεί και ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ.
Διαβάστε ΕΔΩ πόσα παίρνουν τα στελέχη της ΕΣΑΝ: «Σε λειτουργία ακόμη η εταιρεία ΕΣΑΝ για τα νοσοκομεία! Δείτε τους υπέρογκους μισθούς χωρίς…αντικείμενο»

Άγνωστο παραμένει πάντως που ακριβώς δραστηριοποιήθηκε η ΕΣΑΝ τα τελευταία 2 χρόνια και τις έργο παρήγαγε, ενώ να σημειωθεί πως επρόκειτο να δραστηριοποιηθεί τελικά επί ΣΥΡΙΖΑ παρότι τα στελέχη της κυβέρνησης διατυμπάνιζαν ότι θα την καταργούσαν.

Όχι τυχαία καθώς η δημιουργία της ΕΣΑΝ είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων αφού θεωρήθηκε πως ήταν μια ιδιωτική εταιρεία μέσα στο ΕΣΥ και στην οποία μάλιστα θα συμμετείχαν στη σύνθεσή της και ιδιωτικές εταιρείες κλπ.
Να σημειωθεί ότι το 51% των μετοχών της ΕΣΑΝ ανήκει στο ελληνικό κράτος, ενώ σκοτεινό σημείο παραμένει το γεγονός πως με βάση το νόμο, το 20% των μετοχών της ΕΣΑΝ μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες.

Οι Γερμανοί ξανάρχονται

Στο μεταξύ έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει η απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη να υπογράψει συμφωνία με το Γερμανικό κράτος για τη συνεργασία στο θέμα του συστήματος αποζημίωσης των νοσοκομείων.

Μάλιστα ο Μάκης Βορίδης δήλωνε και χαρούμενος για την επίτευξη της συμφωνίας που δήλωνε από γερμανικού εδάφους ότι με την εισαγωγή και ανάπτυξη των DRG στην Ελλάδα, με την ίδρυση της Εταιρείας Συστήματος Αποζημίωσης Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ) «δίνεται η δυνατότητα, βάσει του γερμανικού προτύπου, για μία αξιόπιστη και έγκυρη αποτύπωση του κόστους των νοσοκομείων με στόχο την δίκαιη και ισότιμη κατανομή των οικονομικών πόρων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών».

Ωστόσο και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως κινείται στα ίδια βήματα τα οποία στο παρελθόν κατέκρινε σφόδρα. Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με Γερμανικό Ασφαλιστικό Φορέα επίσης για τα νοσοκομεία και τα DRGs, που είναι το αντίστοιχο Ινστιτούτο DRGs της Γερμανίας.

Να σημειωθεί ότι DRGs είναι Ομοιογενείς Διαγνωστικές Κατηγορίες ή αλλιώς Diagnosis Related Groups (DRGs), μέσω των οποίων γίνεται ουσιαστικά η χρέωση των νοσηλειών στα νοσοκομεία. Οι ασθενείς με βάση τις υπηρεσίες που λαμβάνουν, τη διάγνωση, τις επιπλοκές, τις συνυπάρχουσες παθήσεις, την ηλικία και το φύλο, κατατάσσονται σε Διαγνωστικές κατηγορίες.

Αξιοσημείωτο είναι πως με βάση το νόμο για την ΕΣΑΝ δύο χρόνια μετά τη δημιουργία της πρέπει να ορισθεί και ΔΣ αφού σήμερα λειτουργούσε μόνο με το εποπτικό όργανο. Έτσι η κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει και πρόεδρο του ΔΣ της ΕΣΑΝ ΑΕ.

Πρόσφατα πάντως οι υπουργοί Ξανθός και Πολάκης είχαν δηλώσει στους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ), ότι η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) και η περιβόητη ΕΣΑΝ θα συγχωνευθούν όπως και άλλοι φορείς, για να αποτελέσουν έναν κοινό μηχανισμό που θα περιλαμβάνει τομείς και αρμοδιότητες.

Κάθε τομέας-διεύθυνση του νέου Οργανισμού που θα δημιουργηθεί θα αναλάβει και ξεχωριστό αντικείμενο όπως κωδικοποίηση, τιμολόγηση κ.λ.π. Δείτε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Έρχονται συγχωνεύσεις Οργανισμών για νέο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία! Τι θα γίνει με την ΕΣΑΝ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζει και βασιλεύει η εταιρεία «ΕΣΑΝ ΑΕ» στο ΕΣΥ! Ξεκινά αξιολόγηση επτά νοσοκομείων

Σε λειτουργία ακόμη η εταιρεία ΕΣΑΝ για τα νοσοκομεία! Δείτε τους υπέρογκους μισθούς χωρίς…αντικείμενο

Στη δημοσιότητα οι διορισμοί και οι μισθοί σε ΕΣΑΝ-ΗΔΙΚΑ! Τι έρχεται στη Βουλή

Έρχονται συγχωνεύσεις Οργανισμών για νέο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία! Τι θα γίνει με την ΕΣΑΝ

ΕΣΥ αλά…γερμανικά! Τι υπέγραψε ο υπουργός Υγείας με τους Γερμανούς;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button