ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρευνα καταπέλτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Τα λιγότερα χρήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη για τον Έλληνα ασθενή!

Ειδικότερα σε μια πολυσέλιδη έκθεση για το προφίλ υγείας των 28 κρατών μελών της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδεικνύει αυτό που λίγο πολύ όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε: Στη χώρα μας διατίθενται οι μικρότερες δαπάνες υγείας σε σύγκριση με όλες της άλλες 28 χώρες της Ευρώπης.

Και βέβαια τα ίδια θα συμβούν και το 2018. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ όλα τα στοιχεία: «Με λιγότερα χρήματα ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομεία για το 2018! Πόσο κουρεύονται»

Ειδικότερα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα δαπανά 1650ευρώ κατά κεφαλή στην υγειονομική περίθαλψη, ποσό που υπολείπεται κατά ένα τρίτο και πλέον από τον μέσο όρο στην ΕΕ.

Όπως παρατηρείται στη μελέτη, αυτό αντιστοιχεί στο 8,4% του ΑΕΠ, αλλά στο πλαίσιο της συρρικνούμενης οικονομίας, οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν σημαντικά από το 2009.

Τα περισσότερα χρήματα από την τσέπη μας

Επίσης προκύπτει ξεκάθαρα ότι και πάλι οι Έλληνες πληρώνουν τα περισσότερα από την τσέπη τους για την υγεία σε σύγκριση με όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, γεγονός βέβαια που σημειώνεται εμφατικά στην έκθεση και παρότι οι δανειστές πιέζουν συχνά να πληρώνουμε και περισσότερα.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, επί του παρόντος, το 59% των δαπανών για την υγεία χρηματοδοτούνται από το δημόσιο, ενώ οι άμεσες δαπάνες από τους ασθενείς που είναι 35% είναι υπερδιπλάσιες του μέσου όρου στην ΕE.

Ανασχεδιασμός του συστήματος υγείας

Στην έκθεση –προφίλ που έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις 28 χώρες, σημειώνεται πως θα πρέπει τα κράτη μέλη να ανασχεδιάσουν τα συστήματα υγείας προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι «θα εξακολουθούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας και να παρέχουν περίθαλψη με επίκεντρο τον ασθενή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μεγάλο τσεκούρι στην Υγεία για το 2018! Πόσα χάνουμε από τον προϋπολογισμό

Έρχονται αλλαγές στα φάρμακα πριν τα Χριστούγεννα! Τι ανακοίνωσε ο υπ.Υγείας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button