Ειδήσεις Υγείας

Έρπης ζωστήρας: Τι πρέπει να κάνετε για να περιορίσετε τα συμπτώματα

Οι ειδικοί της mayo clinic επισημαίνουν ότι ο έρπης ζωστήρας είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί επώδυνο εξάνθημα. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο στο σώμα τις περισσότερες φορές εμφανίζεται ως μια ενιαία λωρίδα από φουσκάλες που εκτείνεται είτε στο αριστερό ή στο δεξί πλευρό.

Συμπτώματα

Τα σημάδια του έρπητα ζωστήρα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πόνο, κάψιμο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα
Ευαισθησία στην αφή
Ένα κόκκινο εξάνθημα που αρχίζει λίγες ημέρες μετά τον πόνο
Φουσκάλες με υγρό
Κνησμός (φαγούρα)

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν επίσης:

Πυρετό
Πονοκέφαλο
Ευαισθησία στο φως
Κόπωση

Ο πόνος είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα του έρπητα ζωστήρα. Για κάποιους, μπορεί να είναι έντονος. Ανάλογα με τη θέση του πόνου, μπορεί μερικές φορές να εκληφθεί λανθασμένα ως σύμπτωμα προβλήματος στην καρδιά, στους πνεύμονες ή στα νεφρά. Μερικοί πάσχοντες επίσης,  βιώνουν τον πόνο του έρπητα ζωστήρα, χωρίς ποτέ να αναπτύξουν εξάνθημα.

 

 

 

 

 

 

Συνηθέστερα, το εξάνθημα έρπητα ζωστήρα αναπτύσσεται ως μια λωρίδα από φουσκάλες στην μία από τις δύο πλευρές του σώματός σας. Μερικές φορές το εξάνθημα του έρπητα ζωστήρα παρουσιάζεται γύρω από ένα μάτι ή στη μία πλευρά του λαιμού ή του προσώπου.

Τι πρέπει να κάνετε

Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τον έρπητα ζωστήρα, αλλά η έγκαιρη αντιμετώπιση με αντι-ιικά φάρμακα είναι σωτήρια.

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο θεράπων ιατρός, οι ίδιοι οι ασθενείς καλό είναι να λάβουν ορισμένα μέτρα αυτοθεραπείας.

Κάντε ένα δροσερό μπάνιο ή εφαρμόστε δροσερές, υγρές κομπρέσες στις φουσκάλες για να μειώσετε την φαγούρα και τον πόνο.

Ο έρπητας ζωστήρας γενικά διαρκεί μεταξύ δύο και έξι εβδομάδων. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν τον έρπητα ζωστήρα μόνο μία φορά στην ζωή τους, αλλά είναι δυνατόν να το περάσετε δύο ή περισσότερες φορές.

Πλύνετε τις φυσαλίδες δύο φορές την ημέρα με κανονικό σαπούνι και νερό, αλλά μη τις δένετε με επίδεσμο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button