ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Έρχεται άγριος Σεπτέμβρης για τα ελληνικά φάρμακα! Οι επιπτώσεις στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες

Τι κι αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής από την πρώτη στιγμή είχαν δηλώσει ότι θα στήριζαν την ελληνική παραγωγή φαρμάκων. Για τους δανειστές αυτό δε φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία.
Απαιτούν εδώ και τώρα αλλαγές στην αγορά των γενοσήμων, δημιουργώντας όμως σοβαρές ανησυχίες στον κλάδο.

Ήδη πολλές ελληνικές εταιρείες έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για έναν άγριο Σεπτέμβριο, καθώς τότε θα πρέπει να αρχίζουν να εφαρμόζονται σιγά σιγά τα μέτρα που ζητά το κουαρτέτο των δανειστών.

Μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων, συνταγογράφηση με δραστική ουσία αλλά και άρση της προστασίας των φαρμάκων με άδεια κυκλοφορίας πριν το 2012 είναι τα μέτρα «τσεκούρι» που φέρνει η ατζέντα των δανειστών για να δοθεί το πράσινο φως στον τομέα των φαρμάκων.

Τα μέρα αυτά όμως αναμένεται να πλήξουν ιδιαιτέρως την αγορά των ελληνικών φαρμάκων. Και τη στιγμή μάλιστα που οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι (ΠΕΦ) αμέσως μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, είχαν δεσμευτεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του HealthReport.gr, ότι μόλις αυξηθεί η αγορά των γενοσήμων στη χώρα μας, θα προχωρήσουν σε 2.500 με 3000 προσλήψεις στις εταιρείες τους (Διαβάστε ΕΔΩ το θέμα για τις προσλήψεις στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία).

Να σημειωθεί ότι σήμερα η διείσδυση των γενοσήμων ίσα που αγγίζει το 25% της συνολικής αγοράς φαρμάκων, την ώρα μάλιστα που η ίδια η τρόικα απαιτούσε εδώ και χρόνια να αυξηθεί στο 60%!
Ωστόσο με τις μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων που θα προκύψουν από τη μείωση στο 50% των τιμών των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους, και θα διαμορφωθούν στο 32,5%, φαίνεται πως το τοπίο αλλάζει άρδην.

Η επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης πάντως προς τους τροϊκανούς ότι με τις μειώσεις δε θα στηριχθεί η ελληνική παραγωγή ώστε να έρθει και η πολυπόθητη ανάπτυξη, δε φαίνεται να έπιασε τόπο.
Ο αρμόδιος για τα φάρμακα τροϊκανός Τζουζέπε Καρόνε, δε σηκώνει κουβέντα λένε στο HealthReport.gr όσοι τον συνάντησαν τις τελευταίες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άγριο στρίμωγμα τρόικας στον Κουρουμπλή! Τι ζητούν οι δανειστές για το «5ευρω» στα νοσοκομεία! Όλοι οι διάλογοι

«Κουαρτέτο» δανειστών με απαιτήσεις και στα νοσοκομεία! Τι ζητούν

Τρόικα καλεί Κουρουμπλή! Τι ζητούν οι «θεσμοί» στην Υγεία

Πρόεδρος Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων: «Ο φαρμακευτικός κλάδος μπορεί να ανατάξει την οικονομία»!

Ξεπαγώνουν με εντολή «θεσμών» οι διαγωνισμοί φαρμάκων στα νοσοκομεία!

Στα κάγκελα οι Ελληνικές Φαρμακοβιομηχανίες για τις προτάσεις του Eurogroup! Όλο το παρασκήνιο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button