ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Έρχεται άγριο κούρεμα στα γενόσημα! Πως έκλεισε η συμφωνία με τους δανειστές!

Με βάση τη συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους δανειστές, σταδιακά και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα καταργηθεί σχεδόν τελείως η όποια προστασία υπήρχε σήμερα στην τιμή ειδικά των φθηνών γενόσημων φαρμάκων.

Συγκεκριμένα η διαπραγμάτευση κατέληξε στη σταδιακή απομείωση του μηχανισμού προστασίας («κόφτη») της τιμής των φαρμάκων που έχασαν την πατέντα τους αλλά και των γενοσήμων αυτών, μέσα στην περίοδο των επόμενων δύο ετών, δηλαδή των επόμενων 4 δελτίων τιμών.

Η 1η μείωση

Πιο συγκεκριμένα, στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2016, το όριο προστασίας θα είναι 9 ευρώ για τα off-patent και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα.

Η 2η μείωση

Στο δελτίο τιμών του δευτέρου εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 7 ευρώ για τα off-patent και 4 ευρώ για τα γενόσημα.

Η 3η μείωση

Στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα off-patent και 3 ευρώ για τα γενόσημα.

Η 4η μείωση και φαρμακερή

Στο δελτίο τιμών του δεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για off-patent και γενόσημα.

Να σημειωθεί ότι για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις απαιτείται υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί άμεσα.
Άλλωστε η συγκεκριμένη ρύθμιση για τα φάρμακα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται με διαδικασίες εξπρές προκειμένου να δοθεί η δόση των 2 δις ευρώ.

Παράλληλα, οι δανειστές έθεσαν στη διαπραγμάτευση την καθιέρωση μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Συμφωνήθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις τελικά το ύψος της δαπάνης πάνω από την οποία θα υπάρχει claw back να είναι 570 εκ. ευρώ για το έτος 2016, 550 εκ. ευρώ για το έτος 2017 και 530 εκ. ευρώ για το έτος 2018.

Να σημειωθεί πως το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκων και τη δημόσια υγεία υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, δηλαδή αύξηση του όγκου τους στην φαρμακευτική αγορά, μέσω κινήτρων για γιατρούς, ασθενείς και φαρμακοποιούς, καθώς και εκστρατείες ενημέρωσης για την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των ποιοτικών γενοσήμων που κυκλοφορούν στη χώρα.

β) Σύσταση της επιτροπής διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ)

γ) Εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών για τη συνταγογράφηση και των νοσοκομειακών φαρμάκων.

δ) Αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών φαρμάκων στα νοσοκομεία και κεντρική διαχείριση ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων, όπως τα ογκολογικά.

Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι με την παρούσα συμφωνία η κυβέρνηση διασφαλίζει:

-την αποφυγή περαιτέρω επιβάρυνσης των ασθενών

-την εξοικονόμηση δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, εξοικονόμηση η οποία εξετάζεται να συνδεθεί με τη μείωση του κόστους συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακά τους.

-τον επιμερισμό του κόστους από τη μείωση της δαπάνης μεταξύ εγχώριας και πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Δείτε τι έγραφε το HealthReport.gr 

Μόνο στο HealthReport.gr: Η νέα πρόταση σοκ της τρόικας που «σκοτώνει» τα ελληνικά φάρμακα!

Σκληρά παζάρια για τα φάρμακα μέχρι τελευταία στιγμή με την τρόικα! Όλο το παρασκήνιο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button