ΆρθραΦάρμακα

Έρχεται αλλαγή στην πολιτική φαρμάκου! Πως θα στηρίξει η νέα κυβέρνηση τα ελληνικά φάρμακα

Τις προθέσεις του για τη στήριξη των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων έδειξε άλλωστε χωρίς περιστροφές ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά τη διάρκεια της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2015 της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).
Ο κ.Κουρουμπλής δεσμεύτηκε για στήριξη του Ελληνικού Φαρμάκου από την Πολιτεία και τους θεσμικούς φορείς.

Ο κ. Κουρουμπλής, τόνισε την ανάγκη στήριξης της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι συνταγές που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, απεδείχθησαν καταστροφικές για την Υγεία, γι’ αυτό κι εμείς σήμερα προσπαθούμε να πείσουμε τους εταίρους μας για ένα άλλο μοντέλο, ένα μοντέλο ανάπτυξης. Υπάρχει αντιβίωση στην κρίση, αν η Πολιτεία ιεραρχήσει τις πολιτικές επιλογές της δίδοντας βάρος στην ανάπτυξη, στηρίζοντας τους κλάδους που συνεισφέρουν σε αυτήν και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Ανάπτυξη για εμάς, τη νέα Κυβέρνηση, σημαίνει παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα. Πιστεύουμε πως θα έχουμε μια γόνιμη και δημιουργική συνεργασία με την Π.Ε.Φ. για τη στήριξη των βιομηχανιών που παράγουν τα φάρμακά τους στην Ελλάδα».

Πάντως σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο προώθησης των ελληνικών γενοσήμων και μέσω των φαρμακείων ενώ θα στηριχθούν τα ελληνικά φάρμακα και μέσα από την υποχρεωτική αύξηση του ποσοστού χρήσης τους.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως λένε οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, η αύξηση της χρήσης θα γίνει με εκπτώσεις που θα πρέπει να κάνουν οι ελληνικές εταιρείες, ενώ εξετάζεται το γεγονός το rebate να ορίζεται με βάση τις πωλήσεις του κάθε φαρμάκου και όχι με τα ίδια ποσοστά σε κάθε εταιρεία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, αφού ευχήθηκε το 2015 να είναι μια χρονιά προοπτικής για όλους τους Έλληνες, δήλωσε: «Η χώρα έφτασε στο κατώτατο σημείο ενός κύκλου, συρρίκνωσης της οικονομίας. Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία και την περίθαλψη έπεσαν κάτω από το 5% του ΑΕΠ. Μετά από 4 χρόνια, οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι το σύστημα απέτυχε, οπότε πρέπει μαζί με την Πολιτεία να ξαναβάλουμε τις βάσεις για μια συνολική πολιτική στην υγεία και στο φάρμακο. Εκεί πρέπει να ληφθούν υπόψη τα οικονομικά δεδομένα των ταμείων, η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και οι μειωμένες συμμετοχές αυτών που έχουν ανάγκη, αλλά και η προστιθέμενη αξία της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου”σημείωσε ο κ.Τρύφων.

tryfon

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ.Θ.Τρύφων

 

“Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει το 70% της εξωνοσοκομειακής – πρωτοβάθμιας φαρμακευτικής περίθαλψης, προσφέροντας επώνυμο, ελληνικό φάρμακο σε χαμηλές τιμές, με μειωμένη συμμετοχή δημιουργώντας έτσι εγχώρια προστιθέμενη αξία. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να επενδύουμε στη χώρα με νέες θέσεις εργασίας, εξαγωγές και έρευνα. Δεν ζητάμε ούτε επιδοτήσεις, ούτε χαριστικές ρυθμίσεις. Ζητάμε να έχει το Ελληνικό Φάρμακο τη θέση που του αναλογεί. Έχουμε κοστολογημένες και ρεαλιστικές προτάσεις και με βάση αυτές ζητάμε μια συγκεκριμένη πολιτική για το παραγόμενο στην Ελλάδα ποιοτικό γενόσημο φάρμακο» κατέληξε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΠΕΦ.

0604

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της ΠΕΦ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button