ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχεται αυστηρό σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς με εντολή τρόικας! Τι προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο

Όπως προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση, μέχρι τον Μάρτιο της φετινής χρονιάς θα πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα παραπομπών βάση του οποίου για να δει κανείς εξειδικευμένο γιατρό θα πρέπει να περάσει πρώτα από τον οικογενειακό.

Μάλιστα φαίνεται ότι δίνεται περιθώριο το πλήρες σύστημα παραπομπών να τεθεί σε λειτουργία εντός του χρόνου, αλλά μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες με τους Γενικούς Γιατρούς. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «οι ελληνικές αρχές πρέπει να εφαρμόσουν ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών (e-referrals) στη δευτεροβάθμια περίθαλψη που θα χρησιμοποιηθεί από τους οικογενειακούς γιατρούς. (Μάρτιος 2018)».

Γι αυτό και ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων για οικογενειακούς γιατρούς. «Η υποχρεωτική καταχώριση των ασθενών θα οριστικοποιηθεί και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως τον Μάρτιο του 2018 με την εφαρμογή της υπηρεσίας gatekeeping να εφαρμοστεί σταδιακά μέχρι το 2018» υπογραμμίζεται εμφατικά στο συμπληρωματικό μνημόνιο.

Γι αυτό άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ έδωσαν άρον άρον στη δημοσιότητα τις συμβάσεις για τους Γενικούς Γιατρούς οι οποίες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον κλάδο αφού εκτός των άλλων δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Νέες συμβάσεις χωρίς κανέναν διάλογο! Οι κατηγορίες κατά Διοίκησης ΕΟΠΥΥ»

Μάλιστα εξαιρετικά άμεσο θεωρείται το γεγονός ότι οι πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν στον οικογενειακό τους γιατρό μέχρι τον Μάρτιο, καθώς σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα: «Η υποχρεωτική καταχώριση των ασθενών θα οριστικοποιηθεί και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως τον Μάρτιο του 2018».

Μέχρι τότε βέβαια θα πρέπει να έχουν γίνει και οι συμβάσεις με τους οικογενειακούς γιατρούς (Γενικούς Γιατρούς, Παθολόγους, Παιδιάτρους), γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεδομένων των αντιδράσεων στο ιατρικό σώμα για τις αμοιβές 1 ευρώ ανά ασφαλισμένο. Διαβάστε ΕΔΩ τι προτάθηκε στους Γενικούς Γιατρούς: «Πόσες ώρες θα εργάζονται και με τι αμοιβές οι οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Τι προβλέπει υπουργική απόφαση»

Πάντως οι όποιες συμβάσεις γενικότερα με γιατρούς μέσω του ΕΟΠΥΥ, θα γίνουν σε όλη τη χώρα εφόσον καταγραφούν οι ανάγκες ανά περιοχή, αφού έως τον Μάρτιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των διαθέσιμων ανθρώπινων πόρων του δημόσιου τομέα.

Με βάση αυτή τη χαρτογράφηση, οι αρχές θα κάνουν μελλοντικά τις συμβάσεις με τους ιδιώτες γιατρούς όπου υπάρχει ανάγκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο υπ.Υγείας οι Γενικοί Γιατροί για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ! Φουντώνουν οι αντιδράσεις

ΕΟΠΥΥ: Συμβάσεις για 3000 οικογενειακούς γιατρούς με αμοιβές σοκ! Τι προτείνει

ΕΟΠΥΥ: Νέες συμβάσεις γιατρών για 1 χρόνο με άγνωστες αμοιβές, ωράριο, υποχρεώσεις! Όλες οι λεπτομέρειες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button