ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχεται ειδικό σύστημα καταγραφής για τα ιατρικά λάθη στα νοσοκομεία! Τι προανήγγειλε ο υπ.Υγείας

Ένα νέο σύστημα ανίχνευσης, καταγραφής και ανάλυσης του ιατρικού λάθους, αναμένεται να δημιουργηθεί σύντομα εντός του ΕΣΥ. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στόχος θα είναι όχι να αναζητηθούν ευθύνες αλλά για να δημιουργηθούν δικλείδες ασφαλείας και μηχανισμοί αποτροπής των λαθών.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την πρόταση θεσμοθέτησης ενός μηχανισμού προδικαστικού ελέγχου των καταγγελιών για ιατρικό λάθος από ένα ειδικό σώμα εμπειρογνωμόνων, περιορίζοντας έτσι τη «βιομηχανία» μηνύσεων και διεκδίκησης αποζημιώσεων από γιατρούς ή από το Σύστημα Υγείας, που αρχίζει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στη χώρα μας. Διαβάστε ΕΔΩ τι πρέπει να γνωρίζουν οι γιατροί: «Ιατρικά λάθη: Ποια είναι η βασική υποχρέωση του γιατρού; Τι λένε οι νομικοί»

Το τελευταίο διάστημα άλλωστε δεκάδες γιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη λόγω μηνύσεων που κατατίθενται, για ιατρικά λάθη όμως για τα οποία συχνά δεν φταίει το ιατρικό προσωπικό αλλά οι ελλείψεις των νοσοκομείων.

Ενδεικτική η περίπτωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών όπου γίνονται και τα περισσότερα ιατρικά λάθη, καθώς η έλλειψη προσωπικού και υποδομών δημιουργούν όλες εκείνες τις συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν στα ιατρικά λάθη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η νομική ευθύνη του γιατρού για ιατρικά σφάλματα!

Ιατρικά λάθη: Γιατί μένουν ατιμώρητα;

Έρχεται «υπηρεσία παραπόνων» στα νοσοκομεία! Όλες οι λεπτομέρειες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button