ΆρθραΦάρμακα

Έρχεται επανασχεδιασμός της πολιτικής φαρμάκου! Τι δήλωσε ο αναπληρωτής υπ.Υγείας

Φύλλο και φτερό σκοπεύει να κάνει το υπουργείο Υγείας όλα τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών που αυξήθηκαν τα τελευταία μνημονιακά χρόνια από το 12% μέσο όρο σε 30% σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές.
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, το επόμενο διάστημα θα ελαφρυνθούν οι ασθενείς από τη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων.

«Σχεδιάζεται μια αναβαθμισμένη δημόσια φαρμακευτική πολιτική, με διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασθενών στο φάρμακο και με μείωση της οικονομικής επιβάρυνσής τους» είπε μεταξύ άλλων ο κ.Ξανθός.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Ξανθός δεν έκρυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τα ελληνικά φάρμακα και ειδικά την παραγωγή «ποιοτικών γενοσήμων στη χώρα μας, με ορθολογικότερη και επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων».

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει όμως να περάσει από το μικροσκόπιο και τους αρμόδιους φορείς ΕΟΦ και ΙΦΕΤ που σήμερα παρουσιάζουν σοβαρές δυσλειτουργίες κυρίως σε ότι αφορά τις εγκρίσεις αλλά και τους ελέγχους. «Σχεδιάζεται μια αναβαθμισμένη δημόσια φαρμακευτική πολιτική με ενίσχυση και αναδιοργάνωση των ΕΟΦ-ΙΦΕΤ» σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κάνοντας κάποιους να χαμογελάσουν αλλά και κάποιους άλλους να …ανασηκωθούν.

Κατά τα άλλα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ανοίξει ξανά και το «φάκελο-φαρμακοποιοί» καθώς θεωρεί απαραίτητη την επανεξέταση- σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών – όλου του μνημονιακού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των φαρμακειών ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής και επαρκής διάθεση φαρμάκων σε όλη τη χώρα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button