Διαβήτης

Έρχεται η εισπνεόμενη ινσουλίνη για διαβητικούς!

Τον περασμένο μήνα συμμετέχοντας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρειας (ADA) στο San Francisco παρακολούθησα την παρουσίαση για πρώτη φορά στον κόσμο μιας μορφής εισπνεόμενης ινσουλίνης . Για όσους ασχολούμαστε με το Διαβήτη αλλά και τα εκατομμύρια των διαβητικών στον κόσμο , αυτή είναι μοναδική είδηση !
Η ινσουλίνη αυτή πήρε την πολυπόθητη έγκριση από τον FDA ( τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων και αυτό συνιστά ένα τεράστιο βήμα μπροστά στη θεραπεία των διαβητικών .
Η ινσουλίνη αυτή , είναι ταχείας δράσεως και λαμβάνεται πρίν από κάθε γεύμα η αμέσως μόλις κάποιος διαβητικός αρχίσει να τρώει , ξεχνώντας πλέον τις ενέσεις και τα τρυπήματα που συνήθως απαιτούνται με τις ταχείας δράσης ινσουλίνες μέχρι τώρα . Δεν αντικαθιστά με άλλα λόγια την ινσουλίνη μακράς δράσης για όσους την χρειάζονται .
Επειδή είναι εισπνεόμενη απορροφάται πιο γρήγορα από τα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος μέσα στο αίμα .Από την ώρα που θα γίνει εισπνοή μέχρι την ώρα που θα επιτευχθούν οι μέγιστες θεραπευτικές συγκεντρώσεις απαιτούνται 15 με 20 λεπτά , χρόνος που για την ενέσιμη μορφή μέχρι τώρα ήταν μία σχεδόν ώρα ! Φυσικά απεκκρίνεται από το σώμα μας πολύ γρήγορα , το πολύ σε 2 έως 3 ώρες .
Άρα δρά γρήγορα και φεύγει επίσης γρήγορα .Αυτό το θέλουμε γιατί όπως μας είπε στην παρουσίαση του φαρμάκου και ο Dr Bruce , αυτή είναι και η λειτουργία του παγκρέατος . Χρησιμοποιείται όπως σχεδόν όλα τα εισπνεόμενα φάρμακα ,πχ του αναπνευστικού .Έρχεται σε μορφή cartridge μιάς δόσεως .
Υπάρχουν παρενέργειες όπως βήχας , πόνος στο λαιμό και φυσικά μπορεί να προκύψει υπογλυκαιμία .Πιστεύω ότι αυτές δεν είναι ικανές να αναστείλουν την χρήση της γιατί το όφελος από την ελαχιστοποίηση των τρυπημάτων υπερτερεί. Εκείνο που περισσότερο με απασχολεί είναι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και αυτό ενδιαφέρει στο τέλος και τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη .
Σε μία μελέτη σε 500 ασθενείς διαβητικούς τύπου Ι είχε ίδια αποτελεσματικότητα με την ενέσιμη ινσουλίνη με την επισήμανση ότι αυτοί που τη χρησιμοποίησαν είχαν λιγότερα υπογλυκαιμικά επεισόδια , κάτι που το θέλουμε .
Υπάρχει επίσης ένα δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα από ότι φαίνεται και αυτό αφορά το βάρος: όσοι χρησιμοποίησαν την εισπνεόμενη μορφή είχαν μικρότερη αύξηση βάρους ! Επίσης σε σύγκριση με ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ ,πέτυχαν καλύτερες τιμές γλυκόζης και ρυθμίζονταν καλύτερα σε σχέση με τη λήψη δισκίων.

Μένει να αυξηθεί η εμπειρία μας με τη χρήση της νέας ινσουλίνης για το καλό των διαβητικών ασθενών μας .Και αυτό είμαι σίγουρος , θα γίνει.
Σωτήρης Αδαμίδης MD PhD
American Diabetes Association Προεδρος ESODiMESO (European Association Of Diabetes Metabolic Syndrome & Obesity) Adamidis@yahoo.com

Σχετικά Άρθρα

Back to top button