ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχεται η αξιολόγηση των Μονάδων Υγείας! Τι ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ξεκινά σύντομα η αξιολόγηση και ο έλεγχος απόδοσης όλων των Μονάδων Υγείας. Ήδη ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε τη σύσταση Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ).

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει ήδη τα κριτήρια για την αξιολόγηση ποιότητας των Μονάδων Υγείας, τόσο δηλαδή των Νοσοκομείων όσο και των μικρότερων όπως τα Κέντρα Υγείας κ.λ.π.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες που θα καθορίζουν και τη «βαθμολόγηση» των Μονάδων. Μεταξύ αυτών θα είναι ο συνολικός χρόνος αναμονής κατά την είσοδο των ασθενών στο Νοσοκομείο, ο χρόνος ανταπόκρισης των υπηρεσιών, η εξυπηρέτησή των ασθενών, ο χρόνος εισαγωγής τους σε κλινικές, αλλά μεταξύ άλλων και η ορθή διαχείριση των οικονομικών πόρων.

Παράλληλα η σωστή αξιοποίηση των κρεβατιών αλλά και γενικότερα η πληρότητα των κλινικών αναμένεται να ενταχθούν στα ποιοτικά κριτήρια για τον έλεγχο ενός νοσοκομείου.

Όμως για πρώτη φορά αναμένεται να υιοθετηθούν και κριτήρια που θα σχετίζονται με την απόδοση των κλινικών, διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά όλο το ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «Έρχεται σύστημα αξιολόγησης των κλινικών στα νοσοκομεία! Τι σχεδιάζεται»

Οι κλινικές θα ελέγχονται σχετικά με το αν αντιμετωπίζουν άμεσα τους νοσηλευόμενους ασθενείς, τόσο σε σχέση με την εξέταση των πασχόντων όσο και με τους εργαστηριακούς ελέγχους που θα πρέπει να υποβάλλονται.

Υπεύθυνοι για τον έλεγχο της απόδοσης της κάθε κλινικής ξεχωριστά θα είναι οι νέοι Διοικητές των Νοσοκομείων που αναμένεται να αναλάβουν άμεσα θέση στο ΕΣΥ, αφού σταδιακά ολοκληρώνεται και η επιλογή τους από την Επιτροπή Αξιολόγησης του υπουργείου Υγείας.

Αξιοσημείωτο είναι πως στην αξιολόγηση των κλινικών ρόλο θα παίζουν και οι ασθενείς, αφού η βαθμολόγηση των κλινικών θα γίνεται τόσο με στατιστικά δεδομένα και αποτελέσματα απόδοσης, όσο και με την άποψη των πασχόντων που νοσηλεύτηκαν.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button