ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχεται η αξιολόγηση των ΤΟΜΥ! Αναζητείται Εταιρεία Συμβούλων

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ξεκινά σύντομα η αξιολόγηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) καθώς το υπουργείο Υγείας προκήρυξε διαγωνισμό για την ανεύρεση εταιρείας συμβούλων που θα αναλάβει το έργο.

Ειδικότερα η εταιρεία που θα κερδίσει τον διαγωνισμό θα επιλεγεί με βάση την πιο συμφέρουσα τιμή, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που θα διαρκέσει 5 μήνες είναι 74.387,60 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%.

Η αξιολόγηση των ΤΟΜΥ είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από το υπουργείο Υγείας ενώ ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει δηλώσει ότι οι ΤΟΜΥ θα διατηρηθούν αλλά είναι πιθανό με βάση το σχέδιο που ετοιμάζεται κάποιες να ενσωματωθούν στα υπάρχοντα Κέντρα υγείας ή άλλες Μονάδες της Πρωτοβάθμιας. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «ΤΟΜΥ: Μένουν και ενσωματώνονται οριστικά στις υπόλοιπες Μονάδες της Πρωτοβάθμιας! Όλες οι πληροφορίες»

Άλλωστε οι ΤΟΜΥ είναι χρηματοδοτούμενες από ΕΣΠΑ έως το 2021.

Η αξιολόγηση των ΤΟΜΥ

Η εταιρεία που θα επιλεγεί, θα πρέπει με βάση τον σχετικό διαγωνισμό, να περάσει από κόσκινο τις ΤΟΜΥ, σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούν, την αποδοτικότητα τους καθώς και αν εξυπηρετούν τους πολίτες.
Συγκεκριμένα μέσα στα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν στο διάστημα των 5 μηνών της αξιολόγησης είναι μεταξύ άλλων:

-Τι είδους υπηρεσίες και δράσεις στην κοινότητα παρέχονται από την Ομάδα και αν έχουν λάβει υπόψη τις κατά τόπου πληθυσμιακές και κοινωνικές απαιτήσεις; Έχουν εκπονηθεί στοχευμένα προγράμματα για ευπαθείς ομάδες και σε ποιες;

-Ποιες υπηρεσίες και δραστηριότητες λείπουν αλλά θα ήταν επιθυμητό να προσφέρονται από την Ομάδα; Και πως συναρτώνται π.χ. με την σύνθεση Ομάδας από ειδικότητες, με την παροχή κεντρικών κατευθύνσεων, με τα χαρακτηριστικά οργάνωσης των υπηρεσιών ΠΦΥ και με τις ανάγκες ατόμων/οικογενειακών και κοινότητας.

-Ποια η συμπληρωματικότητα αριθμού εγγεγραμμένων και επισκεψιμότητας στις ΤΟΜΥ σε σχέση με τους συμβεβλημένους οικογενειακούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ;

-Επιτυγχάνεται/ ενισχύεται η ανθρωποκεντρική προσέγγιση στις ΤΟΜΥ;

-Επιτυγχάνεται η συμβολή στον αναπροσανατολισμό του ΕΣΥ υπέρ της πρόληψης;

-Ο ρόλος της ΤΟΜΥ στο τοπικό δίκτυο υγείας: υπάρχει ικανοποιητική διασύνδεσή της με τις άλλες μονάδες και βαθμίδες υπηρεσιών του ΕΣΥ και τις κοινωνικές υπηρεσίες; Τι ποσοστό
παραπομπών αναφέρεται στο δευτεροβάθμιο επίπεδο υπηρεσιών υγείας;

-Ο ρόλος της κοινότητας, τοπικών αρχών, κοινωνικοί φορείς

-Ποια η συμβολή των τοπικών αρχών και δημόσιων φορέων στη διάθεση κατάλληλων ακινήτων για τη στέγαση των ΤΟΜΥ;

Να σημειωθεί ότι με βάση την αξιολόγηση που θα γίνει θα ενημερωθούν και τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. δεδομένου ότι τα κονδύλια χρηματοδότησης των ΤΟΜΥ είναι κοινοτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΟΜΥ: Ένα σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά! Οι γιατροί που δεν προσλήφθηκαν ποτέ

ΤΟΜΥ: Πόσοι τις επισκέφθηκαν και πόσο περίμεναν! Όλα τα στοιχεία

Υπ. Υγείας: Γιατί δεν άνοιξαν όλες οι ΤΟΜΥ; Πόσες επισκέψεις έγιναν

Σχετικά Άρθρα

Back to top button