ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Έρχεται η λύση για τις πληρωμές των εφημεριών; Τι υπόσχεται η κυβέρνηση και τι λένε οι γιατροί

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μια καθυστέρηση που όμως κοστίζει …ακριβά στους γιατρούς που παραμένουν εργαζόμενοι και επιχειρούν με την επιπλέον εργασία τους να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.
Πολλές φορές ο κόμπος είχε φθάσει στο χτένι και οι γιατροί με κινητοποιήσεις προσπαθούσαν να κερδίσουν τα αυτονόητα: τα χρήματα τους.
Η κυβέρνηση διαμηνύει τώρα ότι θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα με τις πληρωμές, με Κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που προωθείται. Μια απόφαση που προβλέπει να δοθούν έως 24 εκατ. ευρώ για τις εφημερίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας: “Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Υγείας εγκρίθηκε κονδύλι ύψους έως 24.000.000 ευρώ για την αποζημίωση των εφημεριών των ιατρών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΠΕΔΥ και του ΕΚΑΒ των οικονομικών ετών 2012, 2013 και 2014. Επίσης, εγκρίνεται η πληρωμή των εφημεριών από τον Δεκέμβριο του 2014 και εφεξής. Όσον αφορά το υπόλοιπο προσωπικό θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα που αφορούν σε πρόσθετες αμοιβές, εργασία εξαιρέσιμων ημερών, νυχτερινές ώρες και υπερωριακή απασχόληση.
Επιπλέον, με τη συγκεκριμένη απόφαση επιταχύνονται οι διαδικασίες σε ό,τι αφορά τον τρόπο ελέγχου και εκκαθάρισης των εφημεριών (αλλαγή του συστήματος των επιτροπικών ενταλμάτων) έτσι ώστε να αποπληρώνονται σε συντομότερο χρόνο οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ.”

Νωρίτερα πάντως ο κλάδος είχε προετοιμασθεί από τον τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ Δημήτρη Βαρνάβα ο οποίος γνωστοποίησε πως υπεγράφη στις 6-3-15 “από τους κ.Κουρουμπλή και κ.Βαρουφάκη η ΚΥΑ που αφορά στην καταβολή εφημεριών, τόσο των παρελθόντων ετών (2012,13,14) όσο και εκείνων που πραγματοποιήθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα.
Μάλιστα με τη συγκεκριμένη απόφαση διευθετείται ο τρόπος καταβολής και επιταχύνονται οι διαδικασίες ώστε, σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες του υπουργείου Υγείας, ο χρόνος καταβολής να περιοριστεί στον 1 μήνα με 40 μέρες. Η ΚΥΑ θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ την ερχόμενη εβδομάδα” σημείωνε ο κ.Βαρνάβας.

Στην περίπτωση που πράγματι υλοποιηθεί η υπουργική απόφαση και οι νοσοκομειακοί γιατροί πληρώνονται στην ώρα τους, θα αποτελέσει μια πραγματική τομή στο ΕΣΥ και τότε η κυβέρνηση θα πάρει τα εύσημα. Ωστόσο είναι άγνωστο εάν θα μπορέσει η κυβέρνηση να βρει χρήματα εν μέσω διαπραγματεύσεων και εν μέσω εξαιρετικής οικονομικής δεινότητας της χώρας.

Όμως κι αν λυθεί το πρόβλημα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, παραμένουν πάντα στο αέρα οι ιδιώτες γιατροί. Άλλωστε οι γιατροί έχουν να περιμένουν χρήματα όχι μόνο από τα νοσοκομεία, όσοι εργάζονται στο ΕΣΥ, αλλά και από τον ΕΟΠΥΥ όσοι ιδιωτεύουν.

Ένας ΕΟΠΥΥ που χρωστά κοντά στα 600 εκατ. ευρώ συνολικά στους γιατρούς μαζί με τα χρέη των Ταμείων που εντάχθηκαν στον οργανισμό. Και αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ δε φαίνεται προς ώρας να μπορεί να επιτευχθεί, όχι τουλάχιστον πριν ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο της χρηματοδότησης της χώρας από τους θεσμούς…

Πάντως σχετικά με τις εφημερίες ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας θεωρεί τουλάχιστον εμπαιγμό, την επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση αποπληρωμής δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών από το μήνα Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2014. Όπως λέει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου: «Η συνήθης πρακτική του Υπουργείου Υγείας να καθυστερεί την αποπληρωμή των εφημεριών δεν έχει καμία δικαιολογία. Οι ιατροί των δημοσίων νοσοκομείων προσφέρουν τις υπηρεσίες τους υποαμειβόμενοι, υπό δυσχερείς συνθήκες και απαιτούν τουλάχιστον να αποζημιώνονται εγκαίρως για την υποχρεωτικώς επιβαλλόμενη δεδουλευμένη εργασία τους».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button