ΆρθραΠολιτική Υγείας

Έρχεται η νέα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας! Τι ανακοίνωσε ο Α.Ξανθός

 

Για το λόγο αυτό ανάμεσα στις προτεραιότητες που θέτει ο υπουργός υγείας για το επόμενο διάστημα είναι η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και για την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων.

Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι «ετοιμάζουμε αυτή την χρονιά σοβαρή παρέμβαση σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας, ένα σχέδιο για την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας που θα δώσει έμφαση στην πρόληψη, αγωγή υγείας, στην κατ’ οίκον φροντίδα ασθενών και στον οικογενειακό γιατρό».

Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος υπουργός υπόσχεται ότι θα δώσει μεγάλο βάρος στην αύξηση νοσοκομειακών δαπανών καθώς και στην ενίσχυση  του ανθρώπινου δυναμικού.

Τα παραπάνω αποτελούν μεταξύ άλλων προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας, όπως τις ανακοίνωσε ο ίδιος ο  κ. Ξανθός στο 4o Συνέδριο Συλλόγων Ασθενών-Patients in Power όπου σύλλογοι ασθενών από όλη την Ελλάδα ενώνουν τη φωνή τους για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών «Patients in Power», που διοργανώνεται σήμερα στο Divani Caravel.

Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, «το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το σύστημα υγείας που αποτελεί «ένεση» ανθρώπινου δυναμικού. Με το σχέδιο θα στελεχωθούν οι δομές υγείας, θα αυξηθεί το όριο δαπανών των νοσοκομείων και θα βελτιωθούν οι συνθήκες περίθαλψης των ασθενών».

Πάντως ο υπουργός δεσμέυτηκε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και το ποιοτικό γενόσημο στην χώρα μας, ενώ έχει ήδη συγκροτηθεί μία επιτροπή για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τη διείσδυσή της στις ξένες αγορές.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι δεκάδων οργανώσεων ασθενών από όλη την Ελλάδα συζητούν με όλους τους εταίρους στην Υγεία (Πολιτεία, γιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς, βιομηχανία υγείας, ακαδημαϊκούς, διοικητές νοσοκομείων, ασφαλιστικούς φορείς κ.ά.), με στόχο την ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων στον χώρο της υγείας, την αξιολόγηση των πολιτικών υγείας που υλοποιούνται ως προς την αξία τους για τους ασθενείς αλλά και την διατύπωση προτάσεων για μείζονα ζητήματα που αφορούν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Στο πλαίσιο της οικονομικής ύφεσης και των μεταρρυθμιστικών αλλαγών που προωθούνται, λόγω εφαρμογής των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, ο χώρος της υγείας αποτελεί έναν τομέα ο οποίος βάλλεται διαρκώς. Στο επίκεντρο όλων αυτών των προβλημάτων και των ραγδαίων αλλαγών βρίσκεται ο ασθενής ο οποίος καθημερινά βιώνει την αποδόμηση των κρατικών μηχανισμών κοινωνικής στήριξης, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Καλείται να αντιμετωπίσει ένα σύστημα υγείας που του παρέχει όλο και λιγότερα, ζητώντας του να καταβάλει όλο και περισσότερα, υποβάλλοντάς τον παράλληλα σε περιττές ταλαιπωρίες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button