Φάρμακα

Έρχεται θύελλα στα φάρμακα! Τι φοβούνται οι φαρμακοποιοί -τι ετοιμάζει η τρόικα

Οι τροϊκανοί σκοπεύουν για να δώσουν το πράσινο φως στην ελληνική κυβέρνηση και να απαντήσουν στις διαπραγματεύσεις, να …αγγίξουν και πάλι τα φάρμακα τα οποία ούτως ή άλλως έχουν πάντα στο μάτι.

Το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα φαίνεται πως προς ώρας έχει αποκλεισθεί από την ελληνική πλευρά – όπως λένε οι πληροφορίες-καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε κοινωνική αναταραχή. Άλλωστε η φαρμακευτική δαπάνη και οι παροχές στον τομέα αυτό έχουν ήδη κουρευτεί δεόντως και οι επιπλέον αλλαγές μόνο κακό θα έφερναν παρά καλό.

Κάτι που γνωρίζει από πρώτο χέρι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς ο κλάδος των φαρμακοποιών έχει ήδη διαμηνύσει στου Μαξίμου πως η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα είναι κόκκινο πανί.

Δεν είναι τυχαίο πως τα στελέχη της κυβέρνησης τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις για να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις που θα έφερναν νέες αλλαγές στα φάρμακα, μες τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να βρίσκεται με το χέρι στη σκανδάλη.

Κατά τα άλλα και τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν στα φάρμακα και φημολογούνται τις τελευταίες ημέρες, ξεσηκώνουν τον φαρμακευτικό κόσμο ο οποίος παρακολουθεί έτοιμος για κινητοποιήσεις, τις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

Η περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που αποτελεί μια σειρά μέτρων για το φάρμακο βρίσκει κάθετα αντίθετο τον κλάδο καθώς θα επιφέρει δραματικές αλλαγές τόσο στη λειτουργία των φαρμακείων όσο και στα ίδια τα φαρμακευτικά σκευάσματα.

«Οι δήθεν στρεβλώσεις στην αγορά, που εμφανίζουν οι «αυτόκλητοι σωτήρες» ότι θα διορθώσουν, δεν θα οδηγήσουν παρά μόνο στην καταστροφή και την αποσύνθεση του φαρμακευτικού κλάδου που επιτελεί ένα επιστημονικό λειτούργημα προς την κοινωνία» δηλώνει με έμφαση ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος.

Ο κ.Λουράντος θεωρεί πως με την εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ, που μεταξύ άλλων προβλέπουν αλλαγή στις τιμές, στον τρόπο λειτουργίας ενός φαρμακείου αλλά και αύξηση του ανταγωνισμού με διάφορα μέσα, ευνοούνται τα μεγάλα συμφέροντα.

«Είναι τόσο αντιφατική η στάση τους ώστε στην έκθεση του ΟΟΣΑ με απόλυτη σαφήνεια αναφέρεται ότι σε χώρες όπου οι τιμές των φαρμάκων ρυθμίζονται κεντρικά από την κυβέρνηση οι τιμές λιανικής είναι χαμηλότερες σε σχέση με χώρες όπου υπάρχει η απελευθέρωση της τιμής.

Το ότι κάποιοι θέλουν να αρπάξουν τα φάρμακα και να τα μετατρέψουν σε εμπόρευμα για τα σούπερ μάρκετ το ξέρουμε, μόνο που εμείς δεν θα τους αφήσουμε. Αρκετά με τον κλάδο των φαρμακοποιών. Εκεί που μας χρωστάγανε ζητάνε και το βόδι» σημειώνει ο κ. Λουράντος.

Γι αυτό και καλεί όλα τα μέλη του το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, σε Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην διάρκεια της οποίας θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία του κλάδου ανάλογα με τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button