ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχεται κύμα κινητικότητας σε νοσοκομεία-ΠΕΔΥ! Όλες οι λεπτομέρειες

Εν μέσω θέρους ξεκινά η κινητικότητα στο ΕΣΥ, καθώς η κυβέρνηση θα δώσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προς δημόσια διαβούλευση.

Νομοσχέδιο το οποίο καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της εθελούσιας μετακίνησης των εργαζομένων και στον τομέα της Υγείας. Αναμένεται να παραμείνει για δημόσια διαβούλευση για περίπου 5-6 μέρες στον «αέρα», ενώ έως το τέλος Ιουνίου πρόκειται να ψηφιστεί, σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr.

Η κινητικότητα θα είναι εθελούσια καθώς όποιος επιθυμεί μπορεί να δηλώσει τη μετακίνησή του σε άλλη μονάδα Υγείας. Πάντως όπως αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, καταγράφεται ισχυρή τάση μετακίνησης εργαζομένων προς νοσοκομεία και μονάδες της περιφέρειας. Πρόθεση για μετακίνηση εκφράζεται και διατυπώνεται γραπτώς κυρίως από νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και λιγότερο από γιατρούς.

νοσοκομεία2

Υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης σημείωνε στο HealthReport.gr ότι πριν γίνει η μετακίνηση των εργαζομένων σε άλλα νοσοκομεία, θα πρέπει να προηγηθεί η απόλυτη χαρτογράφηση των αναγκών σε προσωπικό σε κάθε νοσοκομείο και μονάδα υγείας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός με το υπουργείο Εσωτερικών που προωθεί και το νομοσχέδιο της κινητικότητας, ώστε να υλοποιηθεί ομαλά η διαδικασία.

Μπορεί η κινητικότητα να είναι εθελούσια, αλλά η μετακίνηση του προσωπικού θα γίνει έως ότου καλυφθούν τα κενά σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα.
Ταυτόχρονα όμως είναι σε εξέλιξη και το θέμα της μετακίνησης των νοσηλευτών και γιατρών στο ΠΕΔΥ. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «ΠΕΔΥ: Ξεκινούν μετακινήσεις γιατρών-προσωπικού από και προς τα νοσοκομεία! Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται»

Όμως έντονος προβληματισμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο και στα στελέχη του υπουργείου Υγείας ακριβώς εξαιτίας αυτού του κύματος φυγής προς την επαρχία των εργαζομένων στο ΕΣΥ, λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr. Και αυτό διότι υπάρχει ο κίνδυνος να «αδειάσουν» τα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, τα οποία ούτως ή άλλως παρουσιάζουν ελλείψεις προσωπικού.

νοσοκομείο

Η τάση φυγής πάντως των εργαζομένων του ΕΣΥ προς την περιφέρεια συνδυάζεται με την οικονομική κρίση. Άλλωστε εδώ και χρόνια γίνονται αιτήσεις για αποσπάσεις και μετακινήσεις, διαδικασίες όμως που θεωρούνται εξαιρετικά χρονοβόρες.

Εξαιτίας του κινδύνου να υπάρχει «ανισορροπία» στα αιτήματα για μετακίνηση εργαζομένων, εντατικοποιείται η χαρτογράφηση των κενών στα νοσοκομεία από το υπουργείο Υγείας, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, κάτι το οποίο άλλωστε έχει συζητηθεί και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτό που επιδιώκεται είναι να γίνουν γνωστά τα κενά σε κάθε νοσοκομείο και μονάδες υγείας, και η κινητικότητα να καλύψει τις πραγματικές ελλείψεις.
Γι αυτό εξάλλου όπως σημειώνουν πληροφορίες του HealthReport.gr έχουν ζητηθεί τα πλήρη οργανογράμματα από όλα τα νοσοκομεία της χώρας και τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button