ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχεται λίστα προτεραιότητας για τις Εντατικές! Τι σχεδιάζεται

Ειδικότερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας παρουσία της ηγεσίας, του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αντώνη Μαυρομμάτη και τον πρόεδρο της Επιτροπής ΜΕΘ του ΚΕΣΥ, Σπύρο Ζακυνθινό, εξετάσθηκε λεπτομερώς το θέμα της διαθεσιμότητας των κλινών σε ΜΕΘ.

Άλλωστε το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι ασθενείς με σοβαρά νοσήματα χάνουν τη ζωή τους για ένα κρεβάτι εντατικής.
Έτσι στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι θα τεθούν όρια στη χρήση αλλά και παραμονή των κρεβατιών εντατικής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει παραδοθεί στον Υπουργό συγκεκριμένη πρόταση, έτσι ώστε για πρώτη φορά να διατυπωθούν κατευθυντήριες οδηγίες και κριτήρια για την εισαγωγή αλλά και το χρόνο παραμονής των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Και λίστες προτεραιότητας

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι κρίθηκε απαραίτητο να δημιουργηθεί άμεσα ένα σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής και συστηματικής επιτήρησης της λίστας αναμονής των ασθενών για νοσηλεία σε ΜΕΘ έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι η «προτεραιοποίηση» θα γίνεται με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια και με στόχο τη διαφάνεια, την ισοτιμία και την ορθολογικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων κλινών.

Εξάλλου είναι γνωστό το φαινόμενο ακόμη και για ένα κρεβάτι εντατικής, οι ασθενείς να αναγκάζονται να βάζουν μέσον προκειμένου να σωθεί η ζωή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι σε καθημερινή βάση η αναμονή των ασθενών για μια κλίνη ΜΕΘ μπορεί να φθάνει και τα 30-40 άτομα.

Οι λίστες προτεραιότητας πάντως για τις εντατικές έρχονται μετά τις λίστες προτεραιότητας για τα χειρουργεία που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Μάρτιο σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Δείτε ΕΔΩ σχετικά: «Έτοιμη η διευκρινιστική εγκύκλιος για τις λίστες χειρουργείων! Οι προετοιμασίες στα νοσοκομεία»

Κατά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως η κατάσταση έχει βελτιωθεί από πέρυσι καθώς όπως υποστηρίζεται τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ είναι 125 ενώ πέρυσι (την αντίστοιχη περίοδο) ανέρχονταν σε 200.

Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύεται ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης γιατρών/νοσηλευτών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένεται να αυξηθεί η «χωρητικότητα» του ΕΣΥ σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΕΝΝ και να περιοριστεί το φαινόμενο της λίστας αναμονής- ειδικά στο Λεκανοπέδιο όπου παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα– σε περιόδους έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων και της εποχικής γρίπης.

Η ΝΔ για τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ

Στο μεταξύ η αξιωματική αντιπολίτευση με επικεφαλής τον τομεάρχη Υγείας Βασίλη Οικονόμου υπέβαλε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα των κλειστών κρεβατιών Εντατικής.

Οι ερωτώντες βουλευτές σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Για άλλη μια χρονιά, κυριαρχεί στην εικόνα της δημόσιας υγείας η ανεπάρκεια κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η Ελλάδα και φέτος δεν είναι υγειονομικά οχυρωμένη έναντι της γρίπης, με αποτέλεσμα οι κλινικές να μην ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο στις ανάγκες των ασθενών.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, αυτή τη στιγμή 130 κλίνες παραμένουν κλειστές λόγω λάθος χειρισμών του Υπουργείου Υγείας, και η λίστα αναμονής φτάνει, αν όχι ακόμα και ξεπερνάει τα 50 άτομα .

Για ακόμα μια φορά, ιθύνοντες του προβλήματος είναι οι λάθος χειρισμοί των αρμόδιων του Υπουργείου Υγείας, καθώς πέρυσι και κατ’εντολή του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας ακυρώθηκαν οι διαδικασίες πρόσληψης 400 νοσηλευτών και 100 ιατρών που προορίζονταν για την κάλυψη των ΜΕΘ μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία με τους ασθενείς να κοιμούνται σε ράντζα στους διαδρόμους περιμένοντας μια κλίνη ΜΕΘ, είναι μια εικόνα ντροπής που δε συμβαδίζει σε καμία περίπτωση με την αντίστοιχη νοσοκομείων των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ανοχύρωτα» τα νοσοκομεία χωρίς εντατικές εν μέσω γρίπης! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Πεθαίνοντας για ένα κρεβάτι εντατικής!

Ο θάνατος της εντατικής! Ασθενής έχασε τη ζωή του περιμένοντας ένα κρεβάτι

Μήνυση ΠΟΕΔΗΝ κατά Διοίκησης ΕΚΑΒ για θανάτους ασθενών!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button