ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχεται νέα μείωση μισθών στο ΕΣΥ; Τι φέρνουν τα «παζάρια» με τους δανειστές

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές και δεν αποκλείεται να εφαρμοσθούν νέα σκληρότερα μέτρα.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται αλλά με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες ειδικά το ΔΝΤ συνεχίζει να πιέζει για νέα σκληρότερα μέτρα που θα φέρουν νέες περικοπές σε μισθούς αλλά ακόμη και πάγωμα των προσλήψεων. Προσλήψεις που ούτως ή άλλως σήμερα γίνονται με το σταγονόμετρο στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Παρότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται προς ώρας να αρνείται νέα σκληρά μέτρα, όλα δείχνουν πως το κουαρτέτο δε θα κάνει πίσω.

Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες παίζεται ένα άγριο παιχνίδι, με το ΔΝΤ να επιδιώκει να επικρατήσει και να απειλεί ακόμη και με αποχώρηση από το πρόγραμμα, στην περίπτωση που δε ληφθούν νέα σκληρότερα μέτρα.
Στο πλαίσιο αυτό όλες οι πληροφορίες από το μέτωπο των δανειστών συντείνουν πως και ο τομέας της Υγείας δε θα μείνει αλώβητος.

Στην περίπτωση που επικρατήσει η άποψη του ΔΝΤ, τότε έρχεται νέο «σάρωμα» στο ΕΣΥ. Κάτι που εξάλλου φοβόταν καιρό τώρα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Ειδικότερα οι δανειστές ζητούν νέες περικοπές μισθών στο Δημόσιο και ιδιαίτερα σε όσους είναι νέοι στο σύστημα, σε όσους εργαζόμενους δε διαθέτουν υψηλά προσόντα, αλλά και στα ειδικά μισθολόγια.

νοσοκομείο

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια των μνημονίων οι εργαζόμενοι στην Υγεία έχουν υποστεί ήδη κουρέματα 30%-40% στους μισθούς χωρίς να υπολογίσει κανείς τις καθυστερήσεις στην καταβολή των υπερωριών και των εφημεριών.

Άλλωστε αναμένεται και η εφαρμογή ρύθμισης που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και προβλέπει μισθό ακόμη και με βάση την παραγωγικότητα. Δείτε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: “Έρχεται άγριο κούρεμα στους μισθούς στα νοσοκομεία! Αποδοχές με βάση την παραγωγικότητα!

Τέλος και στις προσλήψεις;

Ταυτόχρονα οι δανειστές επιδιώκουν να υπάρξει απόλυτο «πάγωμα» των προσλήψεων τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια της κρίσης ουσιαστικά 10 αποχωρούν και ένας προσλαμβάνεται.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου με βάση τα επίσημα στοιχεία που έχει καταγράψει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), 13.708 εργαζόμενοι αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια από το σύστημα και ελάχιστοι αντικαταστάθηκαν.
Διαβάστε ΕΔΩ όλη την «Ακτινογραφία» του ΕΣΥ! Πόσοι εργαζόμενοι λείπουν από το σύστημα»

νοσοκομειακοί γιατροί

Το ζήτημα βέβαια είναι πως από τις προηγούμενες συνομιλίες είχε επιτραπεί να γίνουν ορισμένες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, εφόσον δινόταν βέβαια το πράσινο φως της τρόικας. Κάτι που άρχισε να διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα, με βάση και την προκήρυξη των θέσεων από το υπουργείο Υγείας.
Δείτε ΕΔΩ πόσες προσλήψεις έχει ανακοινώσει συνολικά το υπουργείο Υγείας: «Πόσοι γιατροί και εργαζόμενοι θα προσληφθούν στα νοσοκομεία! Όλη η λίστα»

Ωστόσο αν επικρατήσουν οι δανειστές όλα δείχνουν ότι το δημόσιο ΕΣΥ θα παραμείνει κι άλλο στάσιμο, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση όχι μόνο δε θα καλυφθούν τα κενά αλλά θα δημιουργηθούν και επιπλέον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Editorial: Λεφτά και προσωπικό στα νοσοκομεία μόνο με έγκριση της τρόικας!

«Μαραζώνει» το ΠΕΔΥ! Δείτε ποιες ειδικότητες λείπουν

Έρχεται άγριο κούρεμα στους μισθούς στα νοσοκομεία! Αποδοχές με βάση την παραγωγικότητα!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button