ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχεται νέα προκήρυξη για τις ΤΟΜΥ αλλά και συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με όλες τις ειδικότητες! Τι υποστηρίζει το υπ.Υγείας

Λύσεις της τελευταίας στιγμής φαίνεται ότι αναζητά το υπουργείο Υγείας μετά την αποτυχία του ΕΟΠΥΥ να συνάψει συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

Άλλωστε τα χρονικά περιθώρια που έχει θέσει η τρόικα είναι ασφυκτικά και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν γιατροί ούτε στις ΤΟΜΥ αλλά ούτε και στον ΕΟΠΥΥ που να διαδραματίσουν το ρόλο του οικογενειακού γιατρού.

Ένας θεσμός που θα πρέπει να έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον Μάρτιο με βάση τις τελευταίες οδηγίες της τρόικας και οι ασθενείς να έχουν επιλέξει ήδη.

Και αφού οι γιατροί γύρισαν την πλάτη στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με αποζημίωση 0,72 λεπτά μικτά για κάθε ασθενή, και από την άλλη και στις ΤΟΜΥ δεν είχε εκδηλωθεί επίσης ενδιαφέρον, ο υπουργός Υγείας προαναγγέλλει ότι θα επαναπροκηρύξει τις θέσεις των γιατρών στις ΤΟΜΥ. Δείτε ΕΔΩ πόσοι κατέθεσαν αίτηση στον ΕΟΠΥΥ: «Πόσοι Γενικοί Γιατροί και Παθολόγοι κατέθεσαν αίτηση στον ΕΟΠΥΥ για σύμβαση σε όλη τη χώρα! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες»

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το υπουργείο Υγείας δεν δημοσιοποίησε επίσημα τον αριθμό των γιατρών που κατέθεσαν αίτηση για να κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

γιατροί ΠΕΔΥ

Πάντως ο υπουργός Υγείας επανέρχεται στο θέμα με ανακοίνωσή του στην οποία επισημαίνει ότι: «Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει νέα προκήρυξη για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), αλλά και πρόσκληση ενδιαφέροντος από τον ΕΟΠΥΥ για τους γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων».

Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ τις οποίες αρνήθηκαν οι γιατροί λόγω εξαιρετικά χαμηλής αποζημίωσης, υποστηρίζει ότι: «Η αποζημίωση ενός οικογενειακού ιατρού υπολογίζεται με βάση τον εγγεγραμμένο σε αυτόν πληθυσμό ευθύνης, με ανώτατο όριο τα 2.000€ (μικτά). Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης (εγγεγραμμένος) για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας, είναι (2.250) εγγεγραμμένοι ενήλικες.

Για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας παιδιατρικής, είναι χίλια πεντακόσια (1.500) παιδιά. Κατά το πρώτο τρίμηνο της σύμβασης- μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί η εγγραφή των πολιτών- η εγγυημένη αποζημίωση ορίζεται στα 1.623 ευρώ ανεξαρτήτως αριθμού εγγεγραμμένου πληθυσμού. Μετά το πέρας των τριών μηνών η αποζημίωση προσδιορίζεται από τον πραγματικό αριθμό εγγεγραμμένου πληθυσμού και κατά συνέπεια δίνεται η δυνατότητα στον γιατρό να επιλέξει τον μέγιστο αριθμό ληπτών υπηρεσιών που επιθυμεί να εξυπηρετήσει».

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως για να εισπράξει ένας γιατρός 2000 ευρώ μικτά το μήνα, θα πρέπει να έχει επιλεγεί από 2250 πολίτες για να είναι ο οικογενειακός  τους γιατρός, αλλά και όλοι τους να είναι άνω των 65 ετών καθώς οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας μοριοδοτούνται περισσότερο.

Ραντεβού με το γιατρό μέσω ίντερνετ και για τους …ηλικιωμένους!

Κατά τα άλλα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην ανακοίνωσή της υπερτονίζει τις διευκολύνσεις για τους πολίτες, γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο, σημειώνοντας ότι: θα καταργηθεί το πλαφόν των 200 επισκέψεων, ο ιδιώτης γιατρός θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένο ωράριο για τους ασφαλισμένους, ενώ εκτός των άλλων οι πολίτες θα μπορούν να εγγραφούν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της ΗΔΙΚΑ στον γιατρό τους ή να κλείνουν ραντεβού.

Άγνωστο βέβαια παραμένει πως οι ηλικιωμένοι πολίτες θα εγγραφούν στο νέο σύστημα ή θα κλείνουν ραντεβού μέσω ίντερνετ στον οικογενειακό τους γιατρό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόεδρος Γενικών Γιατρών: Παράνομες οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς χωρίς ειδικότητα! Τι θα κάνει ο κλάδος

Τι σημαίνει η τροποποίηση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ και η κατάργηση του ηλικιακού ορίου! Όλες οι λεπτομέρειες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button