ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχεται νέο «κλαδολόγιο» στο δημόσιο τομέα! Τι θα αλλάξει στα νοσοκομεία

Τι σχέση μπορεί να έχει άραγε ένας φυσικοθεραπευτής με έναν χειροπράκτη; Τι δουλειά μπορεί να κάνει σήμερα ένας …ημιονηγός, δηλαδή ένας οδηγός μουλαριών στο δημόσιο τομέα;
Ή ποια η διαφορά ενός νοσηλευτή με έναν άλλο νοσηλευτή που έχουν σπουδάσει το ίδιο αντικείμενο, αλλά έχουν διαφορετικές αρμοδιότητες μέσα σε ένα νοσοκομείο;
Πρόκειται για διαφορετικούς κλάδους που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο τομέα και στους οποίους ανήκουν πολλοί εργαζόμενοι.

Συνολικά σήμερα υπάρχουν 2000 κλάδοι στο δημόσιο τομέα μεταξύ αυτών πολλοί στο σύστημα Υγείας. Το ζήτημα είναι ότι περιγράφουν συχνά το ίδιο αντικείμενο ενός εργαζόμενου, καθώς πολλοί κλάδοι του παρελθόντος δεν υφίστανται πια.

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι στις αρχές του νέου χρόνου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα πρόταση από το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία θα περιορίζει τους 2000 κλάδους σε 250 με 300.

νοσοκομεία 2

Άλλωστε οι 2000 κλάδοι που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο τομέα στηρίζονται ακόμη σε νόμους της περιόδου του ….Ελ.Βενιζέλου και είχαν δημιουργηθεί (και διατηρηθεί όπως φαίνεται), κυρίως για να μπορούν να προσλαμβάνονται ημέτεροι στο δημόσιο τομέα και να καλύπτουν διαφορετικές θέσεις με διαφορετικά περιγραφόμενο αντικείμενο.

Το σχέδιο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του νόμου για την κινητικότητα που προώθησε ο τέως αν.υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης. Στις αρχές του χρόνου- όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr– αναμένεται να δημιουργηθεί και μία επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και του ΑΣΕΠ, δεδομένου ότι στο νέο κλαδολόγιο θα στηρίζονται και οι προσλήψεις που θα γίνονται στο δημόσιο τομέα στο άμεσο μέλλον.

Οι αλλαγές στους νοσηλευτές

Στο πλαίσιο των αλλαγών που θα προωθηθούν με το νέο κλαδολόγιο, αναμένεται να υπάρξει και περιορισμός των κλάδων που σχετίζονται με τους νοσηλευτές στα νοσοκομεία.

Με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Εσωτερικών- σύμφωνα με το ρεπορτάζ του HealthReport.gr– προκύπτει ότι σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και σε άλλες μονάδες υγείας, υπάρχουν νοσηλευτές που έχουν προσληφθεί με διαφορετικό τρόπο και ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία ή κλάδο.

Νοσοκομεία

Αποτέλεσμα είναι σε πολλές περιπτώσεις να υπάρχουν διαφορετικές αρμοδιότητες στο ίδιο το αντικείμενο της νοσηλευτικής και να δημιουργούνται αντιπαραθέσεις και προβλήματα, επισημαίνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr.

Ο υπεύθυνος του…σπέρματος ταύρου και άλλοι κλάδοι

Ο περιορισμός πάντως του αριθμού των κλάδων στο δημόσιο τομέα, δε θα φέρει απομακρύνσεις εργαζομένων, διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί παράγοντες στο HealthReport.gr, καθώς όποιος μείνει χωρίς κλάδο με το νέο κλαδολόγιο θα ενταχθεί σε άλλον.

Όμως αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη το 2016 υπάρχουν κλάδοι στο δημόσιο τομέα που είτε είναι όμοιοι, είτε δεν υφίστανται εδώ και χρόνια λόγω εξάλειψης του αντικειμένου τους.
Ενδεικτικά: αγγειοπλάστες, ημιονηγοί, υπεύθυνοι για την αφαίρεση σπέρματος…ταύρου, συλλέκτες, στατιστικοί και στατιστικολόγοι, μαθηματικοί και αριθμολόγοι, χειροπράκτες κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αν. υπουργός Εσωτερικών αποκλειστικά στο HealthReport.gr: Τι θα κάνουμε με το προσωπικό στα νοσοκομεία!

Παραμένει το δίδυμο των Κρητικών στο υπ.Υγείας! Όλο το παρασκήνιο

Το φακελάκι ζει και βασιλεύει! Στη φάκα δυο γιατροί και ένας νοσηλευτής στον Ευαγγελισμό

Σχετικά Άρθρα

Back to top button