ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχεται νέο μαχαίρι στα φάρμακα! Όλο το παρασκήνιο

Εξάλλου από καιρό έχει μπει στο μάτι των δανειστών μας η συνεχιζόμενη υπέρβαση στις δαπάνες για το φάρμακο. Δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή, που αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, να συγκροτήσει άρον άρον την Επιτροπή για την παρακολούθηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.

Σύμφωνα με στοιχεία τα τελευταία χρόνια της κρίσης η φαρμακευτική δαπάνη ακολούθησε πτωτική πορεία. Από τα 5,2 δις ευρώ το 2009 έφθασε στα 2 δις με τη βία, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνο των ασθενών και των συλλόγων που τους εκπροσωπούν, αλλά και της ιατρικής κοινότητας, ακόμη και των φαρμακευτικών εταιρειών. Οι περισσότεροι μίλησαν για ανθρωπιστική κρίση. Και δεν είχαν άδικο αφού πολλές μελέτες έδειξαν ότι αρκετοί ασθενείς κουρεύουν ακόμη και από τα φάρμακά τους λόγω οικονομικής στενότητας.

Άλλωστε η συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων από τους ασθενείς χρόνο με το χρόνο αυξάνεται σε σημείο που οι ειδήμονες  του χώρου να κάνουν λόγο για διπλασιασμό της συμμετοχής, αφού από 12% που ήταν κατά μέσο όρο πριν την κρίση, έφθασε πλέον κοντά στο 28 με 30% κατά μέσο όρο.

Μεγάλο κούρεμα

Και φαίνεται πως τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα. Και αυτό επειδή με βάση την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 159 δις ευρώ. Αν υπολογίσει κανείς τη φαρμακευτική δαπάνη στο 1% του ΑΕΠ, στην περίπτωση που κλειστεί η συμφωνία, είναι σαφές πως για τα φάρμακα δε θα είναι δυνατόν να διατεθούν πάνω από 1,59 δις ευρώ, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς στο HealthReport.gr.

Στην περίπτωση αυτοί οι Έλληνες ασθενείς θα κληθούν να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να προμηθευτούν τις απαραίτητες θεραπείες τους.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συγκρότηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ με σκοπό να διαπραγματεύεται τις τιμές των σκευασμάτων με τις φαρμακευτικές εταρείες για να επιτυγχάνει σημαντικές εκπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσα χρήματα χάνει η χώρα όταν μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη! (έρευνα)

Άγριο κούρεμα στη δαπάνη για τα φάρμακα με τη συμφωνία! Τι θα πληρώσουν ασθενείς-φαρμακευτικές

Σχετικά Άρθρα

Back to top button