ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχεται ο φορέας που θα αξιολογεί τις νέες θεραπείες! Αναλυτικά η διαδικασία

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος στο πλαίσιο του Συνεδρίου “HTA Conference: Towards an Integrated HTA framework” «την Παρασκευή 20 Απριλίου θα υπάρξει η τελική εισήγηση προς τον υπουργό για τα άτομα που θα στελεχώσουν τον νέο οργανισμό ΗTA.

‘Ηδη η Ομάδα Αξιολόγησης έχει στα χέρια της περίπου 30 βιογραφικά, από τα οποία θα προκύψουν τα στελέχη της επιτροπής.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο κυρίαρχη θέση στη δέσμη των κριτηρίων κατέχει το κλινικό όφελος, σε συνδυασμό με τη βαρύτητα της νόσου. Στο σημείο αυτό έκανε εκτενής αναφορά στην ανάγκη κάλυψης του ελλείμματος που υπάρχει στη χώρα μας όσον αφορά στα μητρώα ασθενών, που αποτελούν καθοριστικής σημασίας εργαλείο για τον μηχανισμό αξιολόγησης.

επιθέματα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ

 

 

 

 

 

 

Έτσι εφεξής δεν θα εγκρίνεται φάρμακο για να αποζημιωθεί στη χώρα εάν δεν έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση από τη νέα Επιτροπή που θα συγκροτηθεί το επόμενο διάστημα.Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: Έρχεται ο φορέας που θα αξιολογεί τα νέα φάρμακα πριν αποζημιωθούν! Τι δήλωσε ο υπ. Υγείας

Ήδη για την επιτροπή έχουν υποβάλλει αιτήσεις αξιόλογοι επιστήμονες και όπως έχει δηλώσει ο υπουργός υγείας θα συγκροτηθεί μία επιτροπή υψηλής εγκυρότητας και υψηλού επιστημονικού κύρους που θα διασφαλίζει και την πρόσβαση των ασθενών της χώρας μας στην καινοτομία.

Οι δυσκολίες και τα αγκάθια

Ο Πάνος Καναβός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Αναπληρωτής Διευθυντής, LSE Health, London School of Economics, επισήμανε ότι τα 11 μέλη της επιτροπής και οι 10 εμπειρογνώμονες της γραμματείας θα πρέπει να είναι πλήρους και όχι μερικής απασχόλησης, λόγω του τεράστιου όγκου του έργου που έχουν να φέρουν εις πέρας.

 

 

 

 

 

 

Επέμεινε στην ανάγκη ενός «οδικού χάρτη» για την επιτροπή αξιολόγησης, ώστε να διασφαλιστεί ότι λαμβάνονται υπόψη τα κατάλληλα κριτήρια, τόσο κατά την αξιολόγηση όσο και κατά την εκτίμηση. Έτσι η απόφαση κάλυψης ενός φαρμάκου θα λαμβάνει υπόψη της τα επιστημονικά κριτήρια, την κοινωνική αξία, τις επιλογές που κάνουμε ως κοινωνία, ως χώρα, τον πληθυσμό μας, τις ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, καθώς και τη βαρύτητα κάθε νόσου υπογράμμισε ο ειδικός.

Πάντως ο  κ. Καναβός εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη δυνατότητα μεταφοράς των στοιχείων κοστολόγησης και κόστους από το ευρωπαϊκό στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο. Αυτό μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα προβληματικό για την κοστολόγηση. Αναλύοντας τη σχέση μεταξύ του οργανισμού HTA και της επιτροπής διαπραγμάτευσης, ο κ. Καναβός τόνισε ότι το αποτέλεσμα της επιτροπής HTA θα πρέπει να ενταχθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ποιο το έργο της

Η Επιτροπή θα έχει γνωμοδοτική ισχύ. Θα αξιολογεί τους φακέλους, τα κλινικά δεδομένα, τις κλινικές μελέτες, τις ενδείξεις, τη βιβλιογραφία και θα συνεκτιμά το αποτέλεσμα της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η οποία λειτουργεί σε διασύνδεση με την Επιτροπή HΤA.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ηγεσίας του υπ. υγείας στο άμεσο μέλλον η Επιτροπή θα εισηγείται στον Υπουργό για την έγκριση ή μη αποζημίωσης ενός νέου φαρμάκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άγριος πόλεμος γιατρών ΕΟΠΥΥ για τις αλλαγές στις συνταγές φαρμάκων! Όλο το παρασκήνιο και οι πιέσεις της τρόικας

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης όλα τα φάρμακα για τη Σκλήρυνση! Αναλυτικά η διαδικασία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button