ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Έρχεται συνταγογράφηση για ΜΗΣΥΦΑ και για φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ; Τι ζητούν οι φαρμακοποιοί

Αρχική > Άρθρα > Έρχεται συνταγογράφηση για ΜΗΣΥΦΑ και για φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ; Τι ζητούν οι φαρμακοποιοί

Η πολυφαρμακία αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα για τα χώρα μας. Ποιο σπίτι άλλωστε ελληνικό δε διαθέτει και από ένα ολόκληρο συρτάρι γεμάτο φάρμακα, τις περισσότερες φορές χρησιμοποιημένα κατά το ήμισυ ή απλώς αγορασμένα για να υπάρχουν για …καλό και για κακό όπως λέει ο λαός.

Σκευάσματα όπως αντιβιώσεις, αντιπυρετικά, αναλγητικά και Μη Συνταγογραφούμενα (ΜΗΣΥΦΑ) φάρμακα είναι τα …αξεσουάρ για κάθε σπίτι.

Φαίνεται όμως πως επιχειρείται να μπει ένα φρένο στην αλόγιστη χρήση φαρμάκων. Κάτι που μελετά εξάλλου εδώ και καιρό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Μάλιστα πλέον προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ζήτησαν να ληφθούν μέτρα ώστε να σταματήσει η πολυφαρμακία.

Ειδικότερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) έθεσε στον υπουργό Υγείας επιτακτικά την ανάγκη να υπάρξει διάταξη για τον έλεγχο της πολυφαρμακίας η οποία θα γίνει μέσω της Συνταγογράφησης των ΜΗΣΥΦΑ και των μη αποζημιούμενων φαρμάκων. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά τι γίνεται με τις πωλήσεις των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) που είναι ελεύθερα: «Στα ύψη οι πωλήσεις στα φάρμακα χωρίς συνταγή μέσα στην κρίση! Πόσες συσκευασίες ΜΗΣΥΦΑ πωλούνται»

Αξιοσημείωτο είναι όπως μεταφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίστηκε θετική ενώ ο κλάδος έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματα.

Να σημειωθεί πάντως ότι υπάρχουν φάρμακα τα οποία δεν αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση και ανήκουν στη λεγόμενη «αρνητική λίστα» και για τα οποία απαιτείται ιατρική συνταγή. Παρ αυτά στην πράξη το μέτρο αυτό δεν τηρείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται αλλαγές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ! Τι σχεδιάζει ο νέος Πρόεδρος

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινάει η υποχρεωτική καταγραφή των διαβητικών σε Μητρώα! Τι αλλάζει

Ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΦ Ιωάννης Μαλέμης αποκλειστικά στο HealthReport.gr: Τι θα αλλάξω στον ΕΟΦ!

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button