ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχεται το κούρεμα συντάξεων υπέρ ΕΟΠΥΥ! Τι θα γίνουν τα χρέη του Οργανισμού

Επειδή η απερχόμενη κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να αυξήσει τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί, τη νύφη θα την πληρώσουν οι συνταξιούχοι. Ήδη από τον Σεπτέμβριο οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του Δημοσίου θα δούνε μειωμένα ποσά στους λογαριασμούς τους καθώς η παρακράτηση υπέρ ΕΟΠΥΥ θα αρχίσει να εισπράττεται.

Ειδικότερα η αύξηση θα είναι 2% από 4% δηλαδή θα διαμορφωθεί στο 6% και θα επηρεάσει τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές συντάξεις. Και το χειρότερο είναι πως τα κουρέματα θα εφαρμοστούν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου.

Πάντως η αύξηση αυτή του 2% θα αποτελέσει μια μικρή ανάσα για τον ΕΟΠΥΥ εφόσον βέβαια θα καταβάλλονται οι παρακρατήσεις από τους κλάδους Υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων στον Οργανισμό.
Εξάλλου τουλάχιστον εδώ και 1,5 χρόνο τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν απέδιδαν στον ΕΟΠΥΥ τα χρήματα που αναλογούσαν στην υγεία λόγω έλλειψης χρημάτων και ανάγκης καταβολής των συντάξεων.

Αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρόχους (γιατροί, εργαστήρια, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, κ.λ.π) και ο οργανισμός να είναι ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση.

Και μπορεί τόσο η κυβέρνηση Σαμαρά όσο και η κυβέρνηση Τσίπρα να είχαν δεσμευτεί πως θα έλυναν το πρόβλημα, τελικώς όπως φαίνεται η νέα κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να το λύσει καθότι οι δανειστές έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο να καταβάλλονται από τα Ασφαλιστικά ταμεία τα χρήματα που αναλογούν στον ΕΟΠΥΥ ώστε εκείνος να αποπληρώσει άμεσα όσα οφείλει στους ιδιώτες παρόχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα τα …χρέη της Υγείας! Οι κουρεμένοι προϋπολογισμοί και οι οφειλές ΕΟΠΥΥ-ΕΣΥ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button