ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχεται το νέο πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις!

Η  επίσχεση που είχε ξεκινήσει τις προηγούμενες εβδομάδες των εργαστηριακών γιατρών κατά του ΕΟΠΥΥ, συνεχίζεται στη μισή Ελλάδα.
Οι εργαστηριακοί γιατροί στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Βόλο συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους διαμαρτυρόμενοι για τις οριζόντιες μειώσεις των τιμών στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις που καθιστά πολλά μικρά και μεσαία εργαστήρια μη βιώσιμα.

Ο κλάδος είναι στα κάγκελα καθώς οι κατακόρυφες μειώσεις των τιμών στις διαγνωστικές εξετάσεις οδηγεί σε οικονομικό γκρεμό τους μικρούς επαγγελματίες.
Υπολογίζεται μάλιστα σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Άννα Μαστοράκου, ότι τους επόμενους έναν δύο μήνες θα έχουν αρχίσει τα λουκέτα, καθώς πολλές εξετάσεις είναι πλέον κάτω του κόστους.

Η ηγεσία του υπουργείου υγείας είχε υποσχεθεί στον κλάδο ότι θα παράσχει κάποιες διευκολύνσεις ώστε να στηριχθούν ειδικά τα μικρά ιατρεία και εργαστήρια. Προς ώρας όμως δεν έχει υπάρξει καμία κίνηση, με εξαίρεση τη συμμετοχή των ασθενών που προσδιορίζεται πλέον όχι στις νέες μειωμένες τιμές αλλά στο κρατικό τιμολόγιο που είναι πιο αυξημένο. Ωστόσο ούτε αυτή η ρύθμιση αλλάζει τα πράγματα.

Από την άλλη και οι δεσμεύσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ προς τους εργαστηριακούς γιατρούς επίσης δε φαίνεται να αλλάζουν τα πράγματα.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεσμεύτηκε στον κλάδο ότι από δω και στο εξής οι πληρωμές του 2016 θα δίνονται στο 100% και όχι με την προκαταβολή που συνηθιζόταν έως σήμερα (90%) αφήνοντας για το μέλλον το υπόλοιπο 10%. Αποτέλεσμα άλλωστε αυτής της τακτικής είναι ο ΕΟΠΥΥ να χρωστά εκατομμύρια σε γιατρούς και προμηθευτές.

Ωστόσο θα προηγείται δειγματοληπτικός έλεγχος στο 5% των εξετάσεων που έχει πραγματοποιήσει κάθε γιατρός και κάθε εργαστήριο ξεχωριστά, για να διαπιστωθούν τυχόν παραβάσεις οι πλασματικές εξετάσεις.

Έρχεται το νέο πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις

Στο μεταξύ προκειμένου να συγκρατηθεί η συνολική δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις εντός του Μαρτίου θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα ελέγχου.

Θα υιοθετηθεί όριο εξετάσεων σε κάθε ασθενή ανά ΑΜΚΑ, ενώ ταυτόχρονα θα ισχύσουν και τα προηγούμενα μέτρα που έθεταν αριθμητικό όριο συνταγογράφησης στους γιατρούς. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά πως κόβονται οι εξετάσεις ανά ασθενή και ανά ΑΜΚΑ: «Νέος «κόφτης» στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ! Πότε θα εφαρμοστεί».

Ο συνδυασμός των δύο μέτρων αναμένεται να περιορίσει την προκλητή ζήτηση ευελπιστεί το υπουργείο Υγείας, αφού θα ακολουθούνται συγκεκριμένες συνταγογραφικές και θεραπευτικές οδηγίες πριν ένας ασθενής υποβληθεί σε μία εξέταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προς συμβιβασμό εργαστηριακοί γιατροί ΕΟΠΥΥ; Τι θα γίνει με τις δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις

Έρχεται νέο άγριο κούρεμα στα διαγνωστικά αν δε μειωθούν οι δαπάνες! Το τελεσίγραφο της τρόικας

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά στο HealthReport.gr! Τι λέει για γιατρούς, κουρέματα, συμβάσεις

Τέλος οι δωρεάν εξετάσεις με τον ΕΟΠΥΥ! «Μπλόκο» εργαστηριακών γιατρών σε όλη τη χώρα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button