ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχεται το νομοσχέδιο για ιδιωτικές κλινικές και ΚΕΕΛΠΝΟ! Όλες οι λεπτομέρειες

Πριν τις εορτές ευελπιστεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καταθέσει προς συζήτηση στη Βουλή το ένα από τα δύο νομοσχέδια που έχουν ετοιμασθεί και δεν έχουν προωθηθεί ακόμη.
Το νομοσχέδιο για το οποίο γίνονται προσπάθειες να κατατεθεί πριν το νέο χρόνο σχετίζεται με την αλλαγή πλαισίου για τις ιδιωτικές κλινικές, ενώ περιλαμβάνει και τη μεγάλη αλλαγή στη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Οι δυσκολίες για την κατάθεσή του σχετίζονται με το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και οι συνεδριάσεις στο κοινοβούλιο είναι εστιασμένες εκεί, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr.

Τι αλλάζει στις ιδιωτικές κλινικές

Πάντως το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει αλλαγές για τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών που σχετίζονται και με τη συνεργασία και τις αποζημιώσεις που θα λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ, αφού οι σχέσεις των δύο πλευρών επανακαθορίζονται.

Οι διατάξεις προβλέπουν την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των κλινικών, καθώς αναθεωρούνται παλαιές ρυθμίσεις, που αφορούν τόσο στους γενικούς όρους και προϋποθέσεις όσο και στις τεχνικές προδιαγραφές (προσωπικό, μετρικά στοιχεία, ιατρικός εξοπλισμός, νοσηλευτικές μονάδες και τμήματα κ.α.).

Οι χώροι των ιδιωτικών κλινικών

Αξιοσημείωτο είναι ότι για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης Ιδιωτικής Κλινικής, απαιτείται αυτοτελές και ανεξάρτητο κτίριο στο οποίο θα λειτουργεί η Ιδιωτική Κλινική και το οποίο θα ανταποκρίνεται στις κτιριολογικές και κτιριοδομικές προδιαγραφές που ισχύουν για τις Ιδιωτικές Κλινικές, καθώς και στις σχετικές πολεοδομικές διατάξεις που προβλέπονται για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Γεγονός που σημαίνει ότι:

α) Όλοι οι χώροι του κτιρίου ή του συγκροτήματος κτιρίων έχουν ως αποκλειστική χρήση την παροχή υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της ιδιωτικής κλινικής.

β) Οι χώροι δεν συνδέονται λειτουργικά καθ’ οιονδήποτε τρόπο με χώρους που προορίζονται για άλλη χρήση.

Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν πολλές μικρές κλινικές διάσπαρτες σε όλη τη χώρα που λειτουργούν σε μικτά κτίρια, ενώ συχνοί είναι και οι έλεγχοι που γίνονται για το λόγο αυτό από το Σώμα Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ).

Ριζικές αλλαγές στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Στο ίδιο νομοσχέδιο πάντως θα περιλαμβάνονται και οι πολυσυζητημένες αλλαγές στο ΚΕΕΛΠΝΟ οι οποίες έχουν προαναγγελθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά τι αλλάζει: «Έρχεται το νομοσχέδιο για το νέο ΚΕΕΛΠΝΟ! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες»

Οι αλλαγές προβλέπουν τη ριζική αλλαγή του ΚΕΕΛΠΝΟ σε έναν άλλο φορέα ο οποίος θα έχει επίσης επιστημονικό χαρακτήρα αλλά θα έχει έναν πιο διευρυμένο ρόλο, αφού θα συνεργάζεται με πολλούς φορείς του δημοσίου τομέα αλλά και πανεπιστήμια, ώστε να αποτελεί βασικό βραχίονα για τη δημόσια υγεία.

Στον υπουργό Εργασίας οι εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ

Το νέο ΚΕΕΛΠΝΟ, που θα ονομάζεται Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), θα
σηματοδοτηθεί και τη νέα εποχή, ενώ θα ασχολείται με το σύνολο των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν αναμένεται να θυμίζει σε τίποτε τον παλιό φορέα σε επίπεδο δομής και οργάνωσης, αλλά θα αποτελεί έναν σύγχρονο φορέα του υπουργείου Υγείας, υψηλών προδιαγραφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ξεσκονίζονται» διαγνωστικά κέντρα και κλινικές από τον ΕΟΠΥΥ για αξονικές, μαγνητικές και μαστογραφίες! Όλες οι λεπτομέρειες

Γενικοί γιατροί με κουρεμένη συνταγογράφηση και χωρίς Διαβήτη! Σε απόγνωση ο κλάδος

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικές κλινικές! Τι προβλέπει για γιατρούς και Μονάδες

Έκτακτη σύσκεψη υπ.Υγείας για τα προσωπικά δεδομένα την Τρίτη με ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα! Τι θα συζητηθεί

Σχετικά Άρθρα

Back to top button