ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Έρχεται το πόρισμα για τα φάρμακα από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής! Όλες οι πληροφορίες

Το τελικό πόρισμα για τα φάρμακα αναμένεται να παραδώσει εντός των ημερών η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία.
Η επιτροπή που έχει ολοκληρώσει το έργο της έπειτα από 18 μήνες για την πώληση του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, τις τιμολογήσεις των αρθροσκοπήσεων, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τα φάρμακα, έχει ολοκληρώσει και τη σύνταξη του πορίσματος.

Όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr το πόρισμα θα καταλογίζει ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα αλλά και μη για τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων αλλά κυρίως για το θέμα της δαπάνης η οποία είχε εκτοξευθεί ιδιαίτερα το 2009 οπότε και είχε φθάσει στα 5,1 δις ευρώ.

Πάντως όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες του HealthReport.gr τα μέλη της Επιτροπής διαπιστώνουν ότι η φαρμακευτική δαπάνη άρχισε να ανεβαίνει όταν καταργήθηκε η «θετική λίστα» φαρμάκων το 2016, δηλαδή η λίστα που περιλαμβάνει όλα τα αποζημιούμενα φάρμακα από την κοινωνική ασφάλιση.

Να σημειωθεί ότι το 2006 η φαρμακευτική δαπάνη ήταν στα 3,5 δις ευρώ, το 2007 ανέβηκε στα 4 δις ευρώ, το 2008 στα 4,5 δις ευρώ για να φθάσει στο υψηλότερο σημείο το 2009 στα 5,1 δις.
Αμέσως μετά ξεκινά η σταδιακή πτώση της δαπάνης ενώ τα τελευταία τρία χρόνια κινείται στα 1,945 δις ευρώ και θεωρείται μη επαρκής για την κάλυψη των αναγκών της χώρας.

Δείτε παρακάτω τον πίνακα με τη φαρμακευτική δαπάνη ανά έτος

Σήμερα η φαρμακευτική δαπάνη είναι τόσο καθηλωμένη που συχνά πυκνά οι φαρμακευτικές εταιρείες διαμαρτύρονται για τις υπερβολικές εκπτώσεις και επιστροφές που είναι αναγκασμένες να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ ώστε να μην ξεφύγει η δαπάνη. Αποτέλεσμα όμως είναι πολλές εταιρείες και ειδικά ελληνικές να κινδυνεύουν ακόμη και με λουκέτο. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Ήρθε η ανάπτυξη! Θα κλείσουν 7 στις 10 ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες»

Πάντως το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής αναμένεται να έχει λεπτομερείς αναφορές στην πολιτική φαρμάκου που ακολουθούνταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ όπως σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr, ενώ θα υπάρχει και ξεχωριστό κεφάλαιο για τα εμβόλια που αγοράσθηκαν το 2009 για τον ιό της γρίπης τα οποία να σημειωθεί ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους επεστράφησαν στις φαρμακευτικές εταιρείες ενώ το υπουργείο Υγείας είχε προσφύγει και στη δικαιοσύνη ώστε να επιστραφούν κονδύλια που είχαν διατεθεί.

UPDATE

Στα 23 δις ευρώ η ζημιά από το φάρμακο

Στο μεταξύ δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο αναφέρεται ότι η ζημιά από το φάρμακο στα χρόνια που εξετάζονται αγγίζει τα 23 δις ευρώ.
Παρότι οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης δεν προσωποποιούν τις ευθύνες, ζητούν να γίνει περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος.

Εκτενής αναφορά στα εμβόλια της γρίπης

Πάντως στο πόρισμα των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής γίνεται εκτενής αναφορά και στα εμβόλια που αγοράσθηκαν για τη γρίπη την περίοδο που υπουργός Υγείας ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα, από τα 16 εκατομμύρια δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου που αγοράσθηκαν χρησιμοποιήθηκαν μόνο 350.000 δόσεις, ενώ πολλά σκευάσματα όπως τα αντιικά που αγοράσθηκαν εκείνη την περίοδο αφέθηκαν να λήξουν ενώ βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες και στην Κεντρική Αποθήκη Υγειονομικού Υλικού στον Ταύρο έπειτα από έλεγχο των «ράμπο υγείας» (ΣΕΥΥΠ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γέμισε πλαστά αντικαρκινικά φάρμακα το ίντερνετ! Σαρώνουν την ελληνική αγορά οι αρχές

Αυστηρή προειδοποίηση ΕΟΦ για επικίνδυνα ομοιοπαθητικά φάρμακα! Ποια είναι τα ύποπτα

Έρχεται ηλεκτρονική ειδοποίηση για να λαμβάνουν οι ασθενείς τα φάρμακά τους! Πότε θα ξεκινήσει

Αυστηρές οδηγίες ΕΟΦ για περιορισμό αντιβιοτικών που προκαλούν παρενέργειες! Ποια είναι ύποπτα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button