ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Έρχεται υπουργική απόφαση για τα ακριβά φάρμακα στα φαρμακεία της γειτονιάς! Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση οι φαρμακοποιοί

Υπουργική απόφαση προκειμένου να διατίθενται τα ακριβά φάρμακα και από τα φαρμακεία της γειτονιάς ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας.
Η υπουργική απόφαση αναμένεται να διευκρινίζει πως για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι φαρμακοποιοί δεν θα λαμβάνουν αποζημίωση για την υπηρεσία αυτή, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση με τον κλάδο.

Ωστόσο ειδικά οι φαρμακοποιοί της Αττικής αντιδρούν και δεν δέχονται να διανέμουν δωρεάν τα σκευάσματα σε καρκινοπαθείς και σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας καθώς μόνο αυτές οι δύο κατηγορίες φαρμάκων θα διανέμονται με την απόφαση του υπουργού Υγείας στα ιδιωτικά φαρμακεία προς ώρας. Διαβάστε ΕΔΩ τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών της Αττικής: «Όχι από τους φαρμακοποιούς της Αττικής στη δωρεάν διάθεση ακριβών φαρμάκων»

Μοιρασμένοι οι φαρμακοποιοί- Αντίθετοι και φαρμακαποθηκάριοι

Ωστόσο ο κλάδος φαίνεται ότι είναι μοιρασμένος καθώς μέλη του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου επιθυμούν να συμφωνήσουν με το υπουργείο Υγείας, ώστε στη συνέχεια να ικανοποιηθούν άλλα αιτήματα του κλάδου.

Από την άλλη και οι φαρμακαποθήκες φαίνεται να αντιδρούν σε ένα ενδεχόμενο διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς, απ’ ευθείας μέσω ΕΟΠΥΥ ή των φαρμακευτικών εταιρειών.

Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Θεόδωρος Σκυλακάκης εκτιμά μέσω του HealthReport.gr ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στη διανομή των σκευασμάτων σε χιλιάδες σημεία διάθεσης που είναι τα φαρμακεία της γειτονιάς, δεδομένου ότι και σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες γι αυτό εξάλλου και δημιουργήθηκαν οι ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του Οργανισμού.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σκυλακάκης σημειώνει στο HealthReport.gr ότι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ εκτελεί περίπου 96.000 συνταγές ακριβών φαρμάκων το μήνα. Κατά μέσο όρο εκτελούνται 4500 συνταγές τις εργάσιμες ημέρες και είναι άγνωστο πως ο Οργανισμός θα ανταποκριθεί και στην μεταφορά των φαρμάκων στα φαρμακεία της γειτονιάς.

Πως θα διανέμονται τα φάρμακα

Πάντως η διαδικασία έχει ήδη καθορισθεί και θα συζητηθεί αναλυτικά στη γενική Συνέλευση που θα κάνουν οι φαρμακοποιοί. Φαίνεται ωστόσο ότι το υπουρφγείο Υγείας είναι αποφασισμένο έπειτα από συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) να προχωρήσει κανονικά στην έκδοση της υπουργικής απόφασης.

Ειδικότερα:
Το θέμα αφορά στη διάθεση συγκριμένων 59 σκευασμάτων, τα οποία είναι μόνο χάπια για ογκολογικούς ασθενείς και μόνο χάπια για την Σκλήρυνση κατά πλάκας.

O ασθενής θα προσέρχεται στο Φαρμακείο της επιλογής του με τη συνταγή για το συγκριμένο σκεύασμα.
Ο Φαρμακοποιός μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει το κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ότι για τη συγκεκριμένη συνταγή αποδέχεται την εκτέλεσή της μετά από έγκριση.
Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει αν δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο και ενημερώνει ηλεκτρονικά το Φαρμακείο για την έγκριση.

Όταν ενημερωθεί ο φαρμακοποιός για την έγκριση, δίνεται εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στην φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής, το δε τιμολόγιο θα στέλνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία.
(Το κόστος μεταφοράς δεν θα βαρύνει το φαρμακείο)

Ο Φαρμακοποιός θα ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για την ημερομηνία παράδοσης του σκευάσματος στο φαρμακείο και ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει επίσης τον ασθενή για την ημερομηνία, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός για την παραλαβή του φαρμάκου από τον ασθενή.

Ο Φαρμακοποιός παραδίδει το φάρμακο εκτελώντας την συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όχι της ΗΔΙΚΑ.
Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακο του. Σε περίπτωση που δεν προσέλθει ο ασθενής, το φάρμακο επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στην εταιρεία χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

Στην Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί, θα ορισθούν συγκεκριμένα ποια 59 φάρμακα θα διατίθενται με την συγκεκριμένη διαδικασία.

Τι ζήτησαν οι φαρμακοποιοί από τον Κικίλια

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ζήτησε από τον υπουργό Υγείας, να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο αυτά τα 59 σκευάσματα που θα οριστούν στην Υπουργική Απόφαση, θα χορηγούνται χωρίς επιστημονική αμοιβή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στο διάστημα αυτό, το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. αποφάσισε την εκπόνηση μελέτης για την οποία συμφώνησε και το Υπουργείο Υγείας, με την οποία θα αποδεικνύονται αφενός μεν τα οικονομικά οφέλη του ΕΟΠΥΥ και των ασθενών, αφετέρου δε τα κόστη των φαρμακείων από την διαχείριση και εκτέλεση της υπηρεσίας αυτής.

Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν την βάση για τον υπολογισμό της επιστημονικής αμοιβής του φαρμακοποιού, σημειώνεται από τον ΠΦΣ.

Στόχος πάντως του κλάδου είναι στο άμεσο μέλλον η διάθεση όλων των φαρμάκων και των ακριβών να γίνεται από το φαρμακείο της γειτονιάς και όχι
απευθείας από τις φαρμακευτικές εταιρίες στους ασθενείς μέσω courier. Κάτι που όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr τέθηκε και στον υπουργό Υγείας.

Όμως μόλις ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα που θα προβλέπεται η δωρεάν διανομή από τα φαρμακεία, ο κλάδος θα απαιτήσει για κάθε νέο μόριο – φάρμακο που θα εισέρχεται στην ελληνική αγορά και το οποίο μπορεί να θεωρηθεί Φάρμακο Υψηλού Κόστους, να πρέπει να διακινείται αποκλειστικά μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, (εκτός όμως των φαρμάκων που χρήζουν νοσοκομειακής χορήγησης), με ένα ποσοστό κέρδους που θα προκύψει μετά από διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button