ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Έρχονται άγριες αυξήσεις στις συμμετοχές στα φάρμακα! Οι γκρίνιες και οι αποφάσεις

Ενώ εδώ και καιρό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διατρανώνει την αποφασιστικότητά της να ελαφρύνει τους ασθενείς μειώνοντας τη συμμετοχή τους στα φάρμακα, τελικώς με υπόγειο τρόπο επιχειρεί να κάνει νέες αυξήσεις στις συμμετοχές.

Η τακτική είναι γνωστή: μέσα από φίλια ΜΜΕ διέρρευσε ότι θα αλλάξουν οι συμμετοχές στα φάρμακα ανάλογα με το πόσο σημαντικά είναι για την επιβίωση των ασθενών.

Μάλιστα η εν λόγω απόφαση παρουσιάσθηκε ως πρόταση του ΕΟΠΥΥ στην ομάδα εργασίας που έχει δημιουργηθεί για τη σύνταξη νέων πολιτικών για το φάρμακο.

Μια ομάδα εργασίας που θα πρέπει σε έναν μήνα να παραδώσει τις τελικές της προτάσεις για την αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής.

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στα φάρμακα έφτασε μεσοσταθμικά από το 12% στο 30% και πλέον, μέσα σε ένα διάστημα 4 χρόνων.
Γι αυτό άλλωστε και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με πρωτοστάτη το υπουργό Ανδρέα Ξανθό, διατυμπάνιζε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σταδιακή μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για τους ασθενείς.

Ακόμη μάλιστα και έπειτα από πιέσεις της τρόικας για αύξηση της συμμετοχής των Ελλήνων ασθενών στα φάρμακα ώστε να υπάρχει προσαρμογή στα Ευρωπαϊκά δεδομένα, υπήρχε άρνηση.

Φαίνεται όμως ότι η φαρμακευτική δαπάνη που έχει ξεφύγει, οδηγεί σε νέες αυξήσεις σε βάρος των ασθενών. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά τον πανικό που επικρατεί επειδή δε συγκρατήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη λίγο πριν το κλείσιμο του έτους: «Στον αέρα η φαρμακευτική δαπάνη! Τι αποφασίστηκε στο υπ.Υγείας»

Πλέον με βάση τα σχέδια του υπουργείου Υγείας η συμμετοχή των ασθενών θα αυξάνεται για την αγορά φαρμάκων ανάλογα με το πόσο αποτελεσματικά είναι και το πόσο σημαντικά για την επιβίωσή του.

φάρμακα HealthReport.gr

Το ποσοστό συμμετοχής θα είναι από μηδενικό (0%) και θα φθάνει έως σήμερα στο 25%. Ωστόσο φάρμακα που σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν πλήρωναν τίποτε, φαίνεται ότι σύντομα θα χρειάζεται να πληρώνουν καθώς δε θα θεωρούνται κρίσιμα για την επιβίωσή τους ανεξάρτητα εάν θα αντιμετωπίζουν βασικά συμπτώματα απόρροια μίας χρόνιας πάθησης.

Πάντως για να …χρυσώσει το χάπι το υπουργείο Υγείας, πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν, ότι θα προχωρήσει και σε δραστική μείωση των τιμών των φαρμάκων ώστε η τελική συμμετοχή που θα πληρώνουν οι ασθενείς να μη φανεί «εξόφθαλμα» στην τσέπη τους.

Βέβαια οι όποιες αλλαγές αναμένεται να προωθηθούν μετά τον ανασχηματισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ζήτησε από την ομάδα εργασίας (συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο φάρμακο) να παρουσιάσει τις τελικές της προτάσεις σε έναν μήνα. Ήταν άλλωστε γνωστό στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ ότι προωθείτο ανασχηματισμόςΔιαβάστε ΕΔΩ όλα τα σενάρια για αποχωρήσεις και μη: «Τι θα φέρει ο ανασχηματισμός στο υπ.Υγείας! Όλες οι πληροφορίες»

Ωστόσο το πρόβλημα φαίνεται πως ξεκινά από τον συνολικό έλεγχο που δεν υφίσταται ουσιαστικά στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Παρά τις εξαγγελίες για μέτρα που θα συγκρατήσουν τη δαπάνη, η κατευθυνόμενη και ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση συνεχίζει να υπάρχει.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΕΟΠΥΥ επιχειρεί την τελευταία στιγμή να ελέγξει και τα φάρμακα των νοσηλευόμενων με την ελπίδα ότι θα μαζευτούν οι δαπάνες. Διαβάστε ΕΔΩ τι αποκάλυψε το HealthReport.gr: «Έρχεται «κλείδωμα» συνταγογράφησης και στις νοσηλείες! Όλες οι λεπτομέρειες»

Πάντως αξιοσημείωτο είναι – όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr– ότι ήδη στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σε κρίσιμα θέματα όπως το φάρμακα. Η πιθανολογούμενη αύξηση της συμμετοχής θα επιβαρύνει το κλίμα για την οδό Αριστοτέλους, κλίμα που είναι ήδη βαρύ το τελευταίο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον αέρα η φαρμακευτική δαπάνη! Τι αποφασίστηκε στο υπ.Υγείας

Έρχεται «κλείδωμα» συνταγογράφησης και στις νοσηλείες! Όλες οι λεπτομέρειες

Τι θα φέρει ο ανασχηματισμός στο υπ.Υγείας! Όλες οι πληροφορίες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button