ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Έρχονται άγριες εκπτώσεις στα φάρμακα νοσοκομείων -ΕΟΠΥΥ! Τι ανακοίνωσε ο Γ.Μπασκόζος

Την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το σύστημα των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) και στα φάρμακα που διατίθενται από τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσια Υγείας Γιάννης Μπασκόζος.

Ο κ.Μπασκόζος συμμετέχοντας σε ειδικό τραπέζι συζήτησης για τα φάρμακα του 6ου συνεδρίου pharma & health με συντονιστή τον δημοσιογράφο Αιμίλιο Νεγκή, επεσήμανε ότι θα αλλάξει ο τρόπος διάθεσης των φαρμάκων αυτών ώστε να υπάρχει ισορροπία στην αγορά διότι όπως είπε εξαιτίας αυτής της ευνοϊκής μεταχείρισης :” κάποιοι επιδιώκουν να προωθούν τα φάρμακά τους μέσω αυτών των διαύλων”.

Ο Γενικός Γραμματέας που ανέλαβε και τη διεύθυνση φαρμάκων κατέληξε: “αυτό θα αλλάξει και άμεσα”! Να σημειωθεί ωστόσο πως μέχρι σήμερα τα νοσοκομειακά φάρμακα δεν εντάσσονταν στο σύστημα του rebate δεδομένου ότι αγοράζονταν από τις φαρμακευτικές εταιρείες σε ήδη χαμηλές τιμές με έκπτωση τις λεγόμενες νοσοκομειακές τιμές. 

Άγνωστο παραμένει πως θα αντιδράσουν στη σχετική ανακοίνωση οι εκπρόσωποι του κλάδου το επόμενο διάστημα, δεδομένου πως η κυβέρνηση προχωρά σε σειρά αλλαγών στη φαρμακευτική πολιτική που προκαλούν ήδη αναταραχές στις φαρμακευτικές εταιρείες. Και όλα αυτά την ώρα που η πολιτεία χρωστά στο σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών πολλά εκατομμύρια ευρώ. 

Ήδη άλλωστε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητά να αποπληρωθούν άμεσα τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις εταιρείες δεδομένης και της στενής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button