Ειδήσεις Υγείας

Έρχονται αλλαγές για τα ομόφυλα ζευγάρια! Τι θα εισηγηθεί η αρμόδια επιτροπή για γάμους- παιδιά

 

Η επιτροπή υπό νέα σύνθεση ξεκινά να επεξεργάζεται σχέδιο που θα διασφαλίζει τη συμβίωση των ζευγαριών τόσο από νομικής άποψης όσο και από ηθικής. Ειδικότερα η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής αναμένεται το επόμενο διάστημα να παραδώσει στους αρμόδιους υπουργούς σχέδιο-πρόταση για αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο το οποίο θα διασφαλίζει και τα ομόφυλα ζευγάρια.

 

Άλλωστε σήμερα στη χώρα μας παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα δεν επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών ενώ και η απόκτηση –υιοθέτηση ενός παιδιού είναι μια διαδικασία εξαιρετικά πολύπλοκη και συνήθως επιβάλλονται ταξίδια …στο εξωτερικό.

 

Οι επιστήμονες της Επιτροπής θα εισηγηθούν ώστε στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα υπάρξει να περιέχονται και «κλειδιά» διασφάλισης που θα κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των ατόμων που βρίσκονται σε σχέση, τόσο σε ότι αφορά στην περιουσία τους όσο και σε γενικότερα ζητήματα στο πλαίσιο των οικογενειακών σχέσεων.

 

Με βάση τις εισηγήσεις που αναμένονται από τα μέλη της Επιτροπής, το οικογενειακό δίκαιο θα αναδιαμορφωθεί ώστε με νόμιμο τρόπο τα ομόφυλα ζευγάρια να μπορούν να έχουν νόμιμα κοινή περιουσία, να μπορούν να κληρονομούνται περιουσιακά στοιχεία, να μπορούν υπό προϋποθέσεις να υιοθετούν ή να αποκτούν παιδιά καθώς και να υπάρξει η νομιμοποίηση της σχέσης τους απέναντι στο κράτος.

 

Άλλωστε όπως επεσήμαναν τα νέα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, η προστασία και η ανάδειξη της αξίας του ανθρώπου, ως ανεκτίμητου αγαθού, βρίσκεται στο επίκεντρο. Όπως είπε ο πρόεδρος της Χριστόδουλος Στεφανάδης, Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, συγκροτείται από εννέα επιστήμονες κύρους, οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του πρωθυπουργού και ασκεί αποκλειστικά συμβουλευτικές αρμοδιότητες, απευθυνόμενη, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε εφόσον της ζητηθεί, προς οποιοδήποτε όργανο της Πολιτείας.

 

Αποστολή της είναι η ανάδειξη της στενής σύνδεσης των εφαρμογών των βιολογικών επιστημών με τις σύγχρονες κοινωνικές αξίες.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button