ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχονται αλλαγές σε ΕΟΠΥΥ και ΤΟΜΥ – Τα σχέδια της κυβέρνησης

Αλλαγές στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας  του ΕΟΠΥΥ αλλά και στις ΤΟΜΥ σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση.  Ήδη η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αν και ήταν προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης καθυστέρησε σημαντικά ενώ οι ΤΟΜΥ που δημιουργήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν αξιοποιήθηκαν όπως θα έπρεπε.

Πάντως όπως προανήγγειλε ο Αθανάσιος Κοντογεώργης, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών στη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο The Future of Healthcare in Greece, με τίτλο “The power to make the difference”, τίθεται σε άμεση προτεραιότητα η εφαρμογή και υλοποίηση του νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία καθώς και την επικαιροποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και αναδιάρθρωση των ΤΟΜΥ.

Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: Νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από Σεπτέμβριο – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Στόχος των αλλαγών είναι οι ασθενείς να έχουν καλύτερη και μεγαλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Έτσι ο νέος κανονισμός αναμένεται να περιλαμβάνει αλλαγές στις παροχές των περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένων του Οργανισμού και σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, θα ανακατανεμηθούν πιο δίκαια τα κονδύλια που δίνονται σήμερα για υπηρεσίες και πράξεις που πραγματοποιούν οι ασφαλισμένοι- ασθενείς

Νέα Πρωτοβάθμια

Με βάση τις προωθούμενες αλλαγές, τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr,
θα ενισχυθούν όλες οι Μονάδες της ΠΦΥ ενώ πολλά Κέντρα Υγείας θα ξεκινήσουν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση ώστε να είναι το πρώτο σημείο που θα φθάνουν οι ασθενείς με πρόβλημα υγείας και όχι τα νοσοκομεία.

Παράλληλα θα ενεργοποιηθούν και όλες οι Μονάδες υγείας που υπάρχουν ανά περιοχή και Νομό, όπως είναι τα Δημοτικά ιατρεία.

Σε διάλογο

Όσον αφορά στη φαρμακευτική πολιτική, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε επίσης ότι στα άμεσα σχέδια της Κυβέρνησης είναι η οριστικοποίηση των πολιτικών για το clawback και το rebate σε διάλογο με τη Φαρμακοβιομηχανία, η εφαρμογή του αναπτυξιακού clawback, η ενίσχυση των Επιτροπών Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων και η πολιτικές ενίσχυσης διενέργειας κλινικών μελετών.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button