ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Έρχονται αλλαγές στην αγορά φαρμάκου! Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr επεξεργάζεται σχέδιο με το οποίο θα επιχειρήσει να βγάλει από το τέλμα που βρίσκεται σήμερα η αγορά φαρμάκου.
Στόχος να μπορεί να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη μέσω της συγκράτησης της αλόγιστης συνταγογράφησης που δε φαίνεται προς στιγμήν να μπορεί να περιοριστεί.

Πρόκειται άλλωστε για πάγιο αίτημα τόσο των Ιατρικών Συλλόγων όσο και της φαρμακοβιομηχανίας.
Ταυτόχρονα με το σχέδιο που είναι σε επεξεργασία στο υπ.Υγείας, όπως σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr, θα δοθούν και κίνητρα στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που σήμερα είναι στα κάγκελα για τις αλλεπάλληλες εκπτώσεις και τις επιστροφές (Rebate-Clawback) που καλούνται να δώσουν κάθε φορά που η δαπάνη παίρνει την ανιούσα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλές εταιρείες ακριβώς λόγω των υποχρεωτικών αυτών εκπτώσεων, έχουν αποσύρει αθόρυβα ή σκέφτονται να αποσύρουν από την ελληνική αγορά φαρμακευτικά προϊόντα η πώληση των οποίων δε θεωρείται συμφέρουσα.

Με τα μέτρα που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου υγείας, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr δεν είναι αντίθετη ούτε η τρόικα η οποία άλλωστε ενδιαφέρεται σφόδρα για τη φαρμακευτική αγορά στη χώρα μας επιμένοντας ότι το συνολικό ποσό δε θα πρέπει να ξεφεύγει από τα 2 δις ευρώ (1,945 δις ευρώ) ανεξάρτητα από το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί.

Τις επόμενες εβδομάδες εφόσον βέβαια και οι δανειστές δώσουν το πράσινο φως, αναμένεται να ανακοινωθούν οι όποιες παρεμβάσεις οι οποίες μάλιστα θα προωθηθούν μέσω τροπολογίας σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button