ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχονται αλλαγές στις λίστες χειρουργείων στα Νοσοκομεία! Τι ετοιμάζεται

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αλλαγές και διορθωτικές κινήσεις για τις λίστες χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, ήδη ομάδα στο υπουργείο Υγείας μελετά όλες τις αλλαγές που θα πρέπει να εφαρμοσθούν ώστε να μην ξεπερνιέται η σειρά προτεραιότητας των ασθενών.

Οι λίστες χειρουργείων είχαν δημιουργηθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υποχρεωτικά με ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά διάφοροι γιατροί φροντίζουν με το …αζημίωτο φυσικά να τις ξεπερνούν προκειμένου να εξυπηρετούν τους δικούς τους ασθενείς. Επικαλούνται κατά τη γνωστή τακτική, επείγουσες ανάγκες των ασθενών ώστε να τους προωθούν με διαδικασίες εξπρές στα χειρουργεία, εισπράττοντας βέβαια το γνωστό φακελάκι.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι οι Διοικητές των Νοσοκομείων θα πρέπει με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από τον υπουργό Υγείας, να βελτιώσουν άμεσα το σύστημα της προτεραιότητας για εισαγωγή στα χειρουργεία. Δείτε ΕΔΩ τι δεσμεύσεις ανέλαβαν οι νέοι Διοικητές Νοσοκομείων: «Διοικητές Νοσοκομείων: Αυτό είναι το συμβόλαιο που υπέγραψαν! Όλες οι υποχρεώσεις»

Εκτός των άλλων σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ειδική εσωτερική ομάδα ελέγχου τήρησης της λίστας χειρουργείου. Άλλωστε σε πρόσφατο έλεγχο που έγινε σε μεγάλα νοσοκομεία, διαπιστώθηκε ότι οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν πραγματοποιούσαν απολύτως κανέναν έλεγχο για το αν τηρούνταν η σειρά προτεραιότητας στα χειρουργεία.

Αποτέλεσμα βέβαια ήταν να παρακάμπτεται τακτικά η λίστα και να μένουν σε αναμονή όσοι δεν είχαν φροντίσει να δώσουν φακελάκι σε γνωστό τους γιατρό.

Τα κριτήρια και οι ποινές

Πηγές του HealthReport.gr επιμένουν ότι θα υιοθετηθούν ειδικά κριτήρια για την εισαγωγή σε χειρουργείο, που θα είναι στα πρότυπα του εξωτερικού. Ήδη έχουν μελετηθεί οι προϋποθέσεις που υπάρχουν σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης με τις οποίες καθορίζεται ένα περιστατικό ως επείγον.

Άλλωστε αυτό είναι και το επιχείρημα που χρησιμοποιούν πολλοί γιατροί για να κάνουν εξπρές εισαγωγή σε δικούς τους ασθενείς. Και η επιχειρηματολογία τους αυτή είναι ιατρική, με συνέπεια να μην μπορεί εύκολα να παρακαμφθεί ή να απορριφθεί.

Πάντως εκτός των κριτηρίων εισαγωγής για χειρουργείο, εξετάζεται και η εφαρμογή αυστηρών ποινών στους γιατρούς που με διάφορα τρικ επωφελούνται από το σύστημα, παρακάμπτοντας τη σειρά προτεραιότητας. Οι ποινές θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, πειθαρχικού χαρακτήρα σε πρώτη φάση, ενώ μελετάται να υπάρχει και πρόβλεψη αποπομπής από το νοσοκομείο του γιατρού, εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει οικονομική συναλλαγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από κόσκινο ξανά οι λίστες χειρουργείων! Τι θα αλλάξει ο Κικίλιας

Διοικητές Νοσοκομείων: Αναλαμβάνουν σε πέντε μεγάλα Νοσοκομεία τα νέα στελέχη! Εκδόθηκαν τα ΦΕΚ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button