ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχονται αναδρομικά και στους γιατρούς του ΕΣΥ! Τι αποφασίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι τα ιατρικά μισθολόγια δεν θα πάρουν τελικά άμεσα αυξήσεις η κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών.

Ενόψει και προεκλογικής περιόδου η κυβέρνηση αν δεν ήταν υποχρεωμένη από το νόμο , όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπ. Υγείας, θα προχωρήσει στην καταβολή των αναδρομικών των γιατρών του ΕΣΥ με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες .Πάντως από το υπ. Υγείας διευκρινίζεται ότι  τα αναδρομικά των νοσοκομειακών γιατρών θα είναι από το 2012. Δείτε πόσα χρήματα δικαιούνται αναδρομικά οι νοσοκομειακοί γιατροί από τα κουρέματα των μνημονίων! Όλες οι δικαστικές εξελίξεις

Αναλυτικότερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας Α.Ξανθού, του Αν. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, του Αν. Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο Μέγαρο Μαξίμου η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική προσφορά των γιατρών του ΕΣΥ στην προάσπιση της δημόσιας περίθαλψης και στην αξιόπιστη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας , δηλώνει την πολιτική της βούληση να αποκαταστήσει άμεσα ένα μέρος από τις μεγάλες απώλειες εισοδημάτων που υπέστησαν τα πρώτα μνημονιακά χρόνια. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά πόσα έχασαν: «Πόσα χρήματα έχασαν οι νοσοκομειακοί γιατροί τα τελευταία 7 χρόνια! Όλοι οι μισθοί ανά κατηγορία»

Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά του υπ. Υγείας ότι σύμφωνα με την απόφαση 431/2018 του ΣτΕ δεν προκύπτει νομική υποχρέωση για την Ελληνική Πολιτεία να καταβάλει αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ τις αποδοχές που έχουν περικοπεί , συμφωνήθηκε να συμπεριληφθούν και οι γιατροί του ΕΣΥ στη γενικότερη ρύθμιση για τη χορήγηση αναδρομικών, με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες .

Σε βάθος 5ετίας

Μάλιστα η παρέμβαση αυτή συμπληρώνει την πολύ σημαντική δέσμη μέτρων για τη δημόσια περίθαλψη που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο οποίος  ρητά ανέφερε  ότι «σταθερή μας βούληση είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού για την Υγεία , ώστε σε βάθος 5ετίας να καταφέρουμε να  προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» και ότι  «κεντρικοί πολιτικοί στόχοι για τη μεταμνημονιακή εποχή είναι η κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που κενώθηκαν κατά την καταστροφική 5ετία 2010-2014, καθώς και η αύξηση των μισθών των ειδικευόμενων γιατρών και η σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο» .

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button