Πολιτική Υγείας

Έρχονται βαθμοί…ικανότητας στο ΕΣΥ! Πως θα βαθμολογούνται οι νοσηλευτές

Με ειδικούς…βαθμούς θα αξιολογηθούν όλοι οι νοσηλευτές του ΕΣΥ το επόμενο διάστημα ώστε τα υπουργεία Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης να γνωρίζουν ποιοι …κάνουν και ποιοι όχι για το σύστημα.

Οι εργαζόμενοι έχουν βγει στα …κάγκελα με το νέο σύστημα βαθμολόγησης και εκτιμούν ότι είναι ένας εύσχημος τρόπος για να απολυθούν όσοι κριθούν ως …ανίκανοι, με άγνωστα μάλιστα κριτήρια. Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ( ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.) μάλιστα κάνει λόγο για τα κομματικά κριτήρια που επικρατούν στα νοσοκομεία κάτι που απεδείχθη πρόσφατα με τους διορισθέντες διοικητές που δε διέθεταν καν το απαραίτητο πτυχίο.

Μιλά για κωμικοτραγικό σύστημα αξιολόγησης: «Με έκπληξη λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοθετικό πόνημα 4250/2014 και στη σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε για την «αξιολόγηση», εκ προοιμίου θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι το 15 % των συναδέλφων μας είναι ΑΧΡΗΣΤΟΙ και το 60% ΜΕΤΡΙΟΙ, ενώ μόλις το 25% θα βαθμολογηθούν ως άριστοι (ή μήπως αρεστοί!)».
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που όλα τα νοσοκομεία της χώρας παρουσιάζουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού που κατά τους νοσηλευτές θυμίζουν …τριτοκοσμική χώρα.

«Είναι κοινώς παραδεκτό ότι η υποστελέχωση αγγίζει τα όρια της επικινδυνότητας. Οι αναλογίες Νοσηλευτών – ασθενών στην Ελλάδα, ούτε καν με αναλογίες τριτοκοσμικών χωρών μπορούν να συγκριθούν. Οι αντίστοιχες περιοδικές εκθέσεις που κατά καιρούς δημοσιεύονται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αποτελούν κόλαφο για όλες τις Κυβερνήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις με μόλις 3,3 Νοσηλευτές / 1.000 κατοίκους, τη στιγμή που ο Μ.Ο. των χωρών του ΟΟΣΑ ανέρχεται σε 8,8 Νοσηλευτές / 1.000 κατοίκους!»

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ακόμη ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Lancet, αποδεικνύεται για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η μέχρι και 30% αύξηση της θνησιμότητας στο χώρο του Νοσοκομείου λόγω της υποστελέχωσης αλλά και του χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης των Νοσηλευτών που εργάζονται σ’ αυτό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button