Φάρμακα

Έρχονται βαριές ποινές από τον ΕΟΦ για όσους αποσύρουν φάρμακα! Τι ετοιμάζεται

 

Μάλιστα ήδη έχει συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα εισηγείται μέτρα αλλά και ποινές για τις φαρμακοβιομηχανίες που θα βγάζουν από την ελληνική αγορά προϊόντα τους επειδή η διάθεσή τους δε θα συμφέρει στην εταιρεία.

 

Πληροφορίες του healthreport.gr αναφέρουν πως τα στελέχη του ΕΟΦ ανεξάρτητα από το πώς θα διαμορφωθεί η πολιτική κατάσταση, έχουν αποφασίσει να λαμβάνουν μέτρα ώστε να μην αδειάσουν τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων από σημαντικά φάρμακα λόγω των χαμηλών τιμών που δίνονται.

 
Αυτό είναι άλλωστε και το βασικό πρόβλημα των εταιρειών που αποσύρουν σκευάσματα από τη χώρα μας καθώς η διάθεσή τους δε θεωρείται συμφέρουσα, ενώ από την άλλα αλλάζει και ο τρόπος καθορισμού των τιμών των προϊόντων τους και σε άλλα κράτη αφού η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς.

 
Λίγο πριν την αποχώρηση του πρώην προέδρου του ΕΟΦ Δημήτρη Λιντζέρη για να πολιτευθεί, υπεγράφη απόφαση με την οποία καθορίζονται τα μέλη της νέα επιτροπής η οποία θα εισηγείται μέτρα για όσες επιχειρήσεις βγάζουν από την ελληνική αγορά προϊόντα τους όχι για λόγους ασφαλείας του φαρμάκου. Η απόφαση του ΕΟΦ δημοσιοποιήθηκε ήδη και τίθεται σε εφαρμογή.

 

Η επιτροπή θα εκτιμά τη ζημιά από την απόσυρση ενός φαρμάκου τόσο στην υγεία του πληθυσμού όσο και στη φαρμακευτική δαπάνη δεδομένου πως σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χρειάζονται εισαγωγές άλλων φαρμάκων. Να σημειωθεί πως με βάση το νόμο οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να αποσύρουν ένα προϊόν τους αρκεί να ενημερώνουν εγγράφως τον ΕΟΦ ένα τρίμηνο πριν τη διακοπή της κυκλοφορίας.

 
Η επιτροπή αφού θα εξετάζει λεπτομερώς τους λόγους της διακοπής της κυκλοφορίας του φαρμάκου θα εισηγείται μέτρα για την επίλυση του προβλήματος. Στη συνέχεια θα επιβάλλονται όμως και ποινές από τον πρόεδρο του οργανισμού με βάση την επιχειρηματολογία που θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία και αν αυτή θεωρείται ορθή. Η θητεία της Επιτροπής είναι ετήσια ενώ ήδη έχουν διορισθεί τα πρώτα μέλη.

 

Πάντως με βάση την απόφαση είναι τριμελής και αποτελείται από έναν Καθηγητή Πανεπιστημίου, Ιατρικής ή Φαρμακευτικής Σχολής, ειδικό στην Κλινική Φαρμακολογία και Θεραπευτική, ο οποίος θα κατέχει τη θέση του προέδρου, ενώ μέλη θα είναι ο εκάστοτε Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ και ο εκάστοτε Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αξιολόγησης του ΕΟΦ.

 

Τα πρώτα μέλη της επιτροπής είναι:

α) Δημήτριος Κούβελας , Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, Πρόεδρος

β) Παντελία Γκούρα , Προϊσταμένη Δ/νσης Ελέγχου Παραγωγής & Κυκλοφορίας Προϊόντων, μέλος

γ) Μαρία Ορφανού , Αναπλ. Προϊσταμένη Δ/νσης Αξιολόγησης Προϊόντων, μέλος Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται η κα. Ελευθερία Θωμαΐδου.

Η θητεία τους έχει ήδη ξεκινήσει.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button