ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχονται κινητοποιήσεις στα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα για το clawback -Τι ετοιμάζουν

Ορατός είναι ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ ενόψει της πανδημίας του COVID-19, καθώς διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για το δυσθεώρητο clawback.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ αναρτήθηκαν τα σημειώματα clawback του διαγνωστικού/ ιατρικού τομέα για το έτος 2019, τα οποία αγγίζουν μεσοσταθμικά το 23% σε συνέχεια του 2018, που έφτασε το 21%.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή τους η συσσωρευτική δράση των κουρεμάτων αποζημίωσης σύντομα θα επιφέρει μαζική χρεοκοπία του διαγνωστικού κλάδου της χώρας, καθώς καμία επιχείρηση δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή τη διογκούμενη «μαύρη τρύπα», που προκύπτει από τις αυξανόμενες ανάγκες των ασφαλισμένων, τις οποίες αρνείται να χρηματοδοτήσει η πολιτεία.

Συνεχίζοντας στην ίδια ανακοίνωση κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι οι εργαστηριακοί ιατροί φέρονται να χρωστούν τεράστια ποσά στον ΕΟΠΥΥ, τα οποία θα τους καταλογιστούν άμεσα, εάν διακόψουν τη σύμβαση. Δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν διότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων η σύνταξη δεν φτάνει να καλύψει το μηνιαίο δοσολόγιο του ΕΟΠΥΥ. Και όταν αποβιώσουν, το υποτιθέμενο χρέος καταλογίζεται στα παιδιά τους, το μέλλον των οποίων υποθηκεύεται.

Καταλήγοντας καθιστούν σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί και διαμηνύουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας ας μην εκλαμβάνει την στήριξη που οι ιατροί παρέχουμε, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, ως αδυναμία. Σύντομα, στα πλαίσια του συντονισμού με άλλους φορείς, θα δρομολογηθούν οι ενδεδειγμένες ενέργειες και κινητοποιήσεις και θα έχουν την απάντηση μας.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button