ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχονται κι άλλες περικοπές στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ! Νέο κούρεμα υπέρ συντάξεων

Ο Οργανισμός όπως φαίνεται καλείται να σώσει τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού η κυβέρνηση μελετά να μην αποδώσει στον ΕΟΠΥΥ, όλα τα χρήματα που παρακρατούνται στο ΙΚΑ για τον κλάδο Υγείας, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr .

Ο ΕΟΠΥΥ όπως όλα δείχνουν είναι το «κλειδί» που ψάχνει η Κυβέρνηση ώστε να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις, καθώς θα θυσιάσει τον μεγαλύτερο οργανισμό υγείας τον ΕΟΠΥΥ προς …τέρψιν των Ταμείων.

Η πρόταση που πέφτει πλέον στο τραπέζι είναι να αποδοθούν μόλις τα μισά χρήματα που παρακρατούνται από τα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί λεπτομερώς στη διυπουργική επιτροπή.

Ειδικότερα ενώ το θέμα του ασφαλιστικού δείχνει να παγώνει και ενδέχεται να υπάρξει και νέα παράταση στην αγωνία, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητά τους τρόπους χρηματοδότησης του χωρίς να προβεί σε μείωση των κύριων συντάξεων.

Συγκλίνουσες πληροφορίες του HealthReport.gr μιλούν για νέα παράταση στην προθεσμία κατάθεσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ενώ κάποιοι επιμένουν ότι το σχετικό νομοσχέδιο μπορεί να έρθει προς ψήφιση ακόμη και στα τέλη Φεβρουάριου ώστε να ψηφιστεί το Μάρτιο του 2016.

Έτσι μία από τις προτάσεις που θα κληθεί να εξετάσει η διϋπουργική επιτροπή που θα συσταθεί για να βρει τρόπους ανακεφαλαιοποίησης του συστήματος είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του HealthReport.gr , και οι ασφαλιστικές εισφορές υγείας που καταβάλουν οι συνταξιούχοι.

Είναι ένα σχέδιο που ήδη έχει δοθεί στους δανειστές και έχει απορριφθεί. Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη μη απόδοση εισφορών που εισπράττει το ΙΚΑ και πρέπει να κατευθυνθούν στον ΟΑΕΔ και τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr οι δανειστές απέρριψαν τη σχετική πρόταση θεωρώντας ότι πρόκειται για απλές λογιστικές εγγραφές αφού έτσι και αλλιώς δεν αποδίδονται τα χρήματα κυρίως στον ΟΑΕΔ.

Όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, αφού η πρόσφατη αύξηση των εισφορών υγείας στους συνταξιούχους (από 4% σε 6% στην κύρια σύνταξη και από 0% αύξηση στο 6% στην επικουρική), θεωρείται ότι δίνει ανάσα στον ΕΟΠΥΥ.

Γι’ αυτό και θεωρείται σίγουρο ότι η σχετική πρόταση θα απασχολήσει τη διϋπουργική επιτροπή για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, αφού πλέον θεωρείται δεδομένο ότι η Κυβέρνηση δεν έχει τη δύναμη να επιβάλει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Σε ότι αφορά στα έσοδα, όπως ήδη έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, προβλέπεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του ποσοστού της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη, όλων των φορέων κύριας ασφάλισης από 4% σε 6% επί των κυρίων συντάξεων και στη θέσπιση αντίστοιχης εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις .

Εκτιμάται ότι από αυτό το μέτρο θα μπουν (αν αποδοθούν από το ΙΚΑ) στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ περί τα 352 εκατ. ευρώ το 2015 και 714 εκατ. ευρώ το 2016.

Δεδομένου λοιπόν ότι για να κλείσει η τρύπα που δημιουργεί το ασφαλιστικό σύστημα στα δημοσιονομικά απαιτούνται περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ, αυτό που εξετάζεται είναι να διατεθεί στο ΕΟΠΥΥ τα μισά από τα χρήματα που αφορούν στις αυξημένες εισφορές υγείας των συνταξιούχων (περίπου 350 εκ ευρώ), ενώ τα υπόλοιπα να κατευθυνθούν στην κάλυψη των ποσών που χρειάζεται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με βάση τις αναληφθείσες μνημονιακές υποχρεώσεις.

χρήματα

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία αναζητούνται έσοδα που αντιστοιχούν στο το 0,4% του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 700 εκατ. ευρώ). Μάλιστα αυτά αναζητούνται από άλλες πηγές και όχι από περικοπή κύριων συντάξεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό δε σημαίνει ότι δε θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις αφού προβλέπεται μεγάλο κούρεμα στις επικουρικές που μπορεί να φτάσει και το 15%.

Όμως αυτή η καθυστέρηση μεταβίβασης των εισφορών που έχουν εισπραχθεί από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), αλλά δεν αποδίδονται εγκαίρως στον ΕΟΠΥΥ, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους της αναποτελεσματικής λειτουργίας του Οργανισμού, της αδυναμίας ενεργοποίησης της διαπραγματευτικής του δύναμης καθώς και υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου, όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στον απολογισμό που έκανε ο πρώην διοικητής του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντός όταν αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2015.

Τα καταφέρνει ο ΕΟΠΥΥ

Μέχρι και τον Οκτώβριο οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ ανερχόταν στα 951,2 εκ ευρώ και αυτή ακριβώς η υστέρηση σηματοδοτεί την αδυναμία πληρωμών των παρόχων.

Παρόλα αυτά στην Κυβέρνηση – λένε πληροφορίες του HealthReport.gr -θεωρούν ότι ακόμη και έτσι (δεδομένου ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αποδίδουν τα χρήματα στον ΕΟΠΥΥ) ο οργανισμός αυτός τα καταφέρνει καλύτερα σε σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία (μόνο τα ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ αναμένεται αν εμφανίσουν έλλειμμα το 2016 κοντά στα 3 δισ ευρώ όπως προκύπτει από τους προϋπολογισμούς που έχουν κατατεθεί).

Πράγματι με βάση τον προϋπολογισμό ο ΕΟΠΥΥ θα εμφανίσει το 2016 έλλειμμα της τάξης των 139 εκ ευρώ (όταν στο ΙΚΑ το έλλειμμα υπολογίζεται στο 2,1 δισ ευρώ και στον ΟΑΕΕ περί τα 807 εκ ευρώ). Αντίθετα για τον ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να διαμορφωθεί πλεόνασμα 9 εκ. ευρώ για το 2015(έναντι στόχου πλεονάσματος στα 25 εκ ευρώ).

Όπως δε αναγράφεται στον προϋπολογισμό «σε δημοσιονομική βάση το αποτέλεσμα του 2015 αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 367 εκ ευρώ και για το 2016 σε 787 εκ ευρώ».

Πέραν της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των συνταξιούχων από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ προκύπτει αύξηση των υποχρεώσεών του, κυρίως στην κατηγορία των λοιπών παροχών ασθένειας (διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια ιδιωτικών κλινικών, φυσικοθεραπείες, συμβεβλημένοι γιατροί, δαπάνες ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ) αλλά και στη φαρμακευτική δαπάνη.

Το αυξημένο ύψος των υποχρεώσεων αυτών αντιμετωπίζεται, στο μεγαλύτερο μέρος του, με την εφαρμογή μηχανισμών αυτόματης επιστροφής (clawback) και κλιμακούμενου ποσοστού επιστροφής (rebate) ώστε να τηρηθούν τα καθορισμένα όρια δαπανών για τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μπλόκο» από την τρόικα για τις εργαστηριακές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ! Όλο το άγριο παρασκήνιο για νέες μειώσεις

ΕΟΠΥΥ: Νέο άγριο κούρεμα στις διαγνωστικές εξετάσεις ζητούν οι δανειστές!

Αναλαμβάνει ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ! Όλα τα πρόσωπα-κλειδιά της ομάδας του

Στον «αέρα» τα λεφτά των γιατρών του ΕΟΠΥΥ! Θα πληρωθούν πριν τις γιορτές;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button