Πολιτική Υγείας

Έρχονται κλινικές μελέτες στα νοσοκομεία! Πόσα χρήματα έχασε το ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης μιλώντας σε εκδήλωση της της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ- LILLY και της ΒΙΑΝΕΞ, δήλωσε πως εντός των επόμενων ημερών θα προωθήσει τροπολογία ώστε να μπορούν να γίνονται κλινικές μελέτες στα νοσοκομεία χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε πως θα αλλάξει με τέτοιο τρόπο το θεσμικό πλαίσιο ώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες που θέλουν να βάλουν σε «δοκιμή» τα φάρμακά τους στη χώρα μας να μη χρειάζεται να μπλέκουν σε ένα βουνό εγγράφων και γραφειοκρατικών διαδικασιών. Κάτι που συμβαίνει σήμερα.

Βέβαια αντίστοιχη δέσμευση είχε δώσει στον κλάδο μόλις πριν από μερικούς μήνες και ο τέως υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε δηλώσει πως ήταν ενήμερος και ο πρωθυπουργός και γι αυτό θα δημιουργούνταν ειδική επιτροπή στην οποία θα συμμετείχε και εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.
Βέβαια και εκείνη η δέσμευση γράφτηκε στις…Ελληνικές καλένδες.

Σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας αυτής της δυσκίνητης διαδικασίας χάνουν τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το χρόνο και κατορθώνουν να συγκεντρώσουν το πολύ 80 με 90 εκατ. ευρώ. Άλλωστε οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι πρόθυμες να καταβάλουν το αντίτιμο για κλινικές μελέτες φαρμάκων ώστε αυτά να μπορέσουν στη συνέχεια ν βγουν ασφαλή στην αγορά.

Και το ζήτημα είναι πως και εκατοντάδες ασθενείς θα μπορούσαν να ευνοηθούν μέσα από τις κλινικές μελέτες ειδικά όταν πάσχουν από ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχει το κατάλληλο φάρμακο.

Η ένταξή τους σε ένα «πρωτόκολλο» κλινικών μελετών θα μπορούσε ακόμη και να τους σώσει τη ζωή δεδομένου ότι βρίσκονται σε απόγνωση αφού δεν υπάρχει θεραπεία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button