ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχονται νέα καινοτόμα φάρμακα! Πόσα ετοιμάζονται

Την ώρα που η τρόικα πιέζει τα νέα καινοτόμα φάρμακα να αποζημιώνονται με βάση την αποτελεσματικότητα τους η Παγκόσμια Φαρμακοβιομηχανία ετοιμάζεται να λανσάρει στην αγορά τα επόμενα χρόνια 7000 νέα σκευάσματα.

Κάτι που φαίνεται να βρίσκει αντίθετη την φαρμακοβιομηχανία η οποία επισημαίνει πως «στο μέλλον, η παροχή υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να έχει ως γνώμονα την έμφαση στα αποτελέσματα, ενθαρρύνοντας την πιο έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση, βελτιώνοντας την πρόσβαση των ασθενών και την αποτελεσματική αποκατάσταση της υγείας τους, ώστε να αποφεύγονται οι δαπανηρές νοσοκομειακές διαδικασίες».

Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Healthreport.gr: Δείτε πως οι ανατιμολογήσεις της τρόικας «σκοτώνουν» τα φθηνά φάρμακα Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι μέσα στα νέα προ απαιτούμενα των δανειστών μας επιβάλλεται και η άμεση διαπραγμάτευση των τιμών των ακριβών φαρμάκων προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες.

Στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ο Γενικός Διευθυντής της EFPIA κ. Richard Bergström, ανάδειξε τις θετικές εξελίξεις κατά τα δύο τελευταία χρόνια της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής βιομηχανίας, κατά τις οποίες η Ευρώπη κατέγραψε πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο φαρμάκων σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, επισήμανε την επιτυχή ανάπτυξη θεραπειών για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον διαβήτη, καθώς και την πρόοδο που σημειώθηκε στην ψωρίαση, τον αυτισμό, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και την κυστική ίνωση. Ο κ. Bergström παραδέχθηκε ωστόσο ότι, ενώ έχουμε καινοτόμα προϊόντα, η διείσδυσή τους στα συστήματα υγείας αποτελεί μια σημαντική πρόκληση.

Παράλληλα, αναφορά έγινε στην ανάγκη να μειωθεί ο χρόνος νοσηλείας με σκοπό τον περιορισμό του κόστους, ενώ για ορισμένες χώρες τονίστηκε ότι απαιτείται η μετάβασή τους από ένα σύστημα με επίκεντρο το νοσοκομείο σε ένα σύστημα που στηρίζεται περισσότερο στην πρωτοβάθμια και εξωνοσοκομειακή ιατρική φροντίδα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη εφαρμογής πιο ολοκληρωμένων μοντέλων υπηρεσιών υγείας που θα έχουν στο επίκεντρο τον ασθενή, τα οποία μπορούν να εξαλείψουν τους φραγμούς μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες για τις νέες τιμές στα φάρμακα:Έρχονται νέα φάρμακα αλλά και διορθώσεις τιμών! Όλες οι πληροφορίες

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κύριος Πασχάλης Αποστολίδης, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα δημιουργίας ενός Εθνικού Σχεδίου για την αξιοποίηση των ευκαιρίων αυτών, διασφαλίζοντας ένα πλαίσιο σταθερότητας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας. «Μία προσπάθεια στην οποία ο φαρμακευτικός κλάδος, Ελληνικές και Παγκόσμιες εταιρίες, είναι ενωμένες και αποφασισμένες να συνδράμουν την Πολιτεία, ώστε να μην αφήσουμε άλλες ευκαιρίες ανεκμετάλευτες για τη χώρα».

Όπως υπογράμμισαν τα στελέχη του ΣΦΕΕ προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους η αντιμετώπιση της ραγδαίας επιδείνωσης των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στη χώρα μας και της μεγάλης επιβάρυνσης της υγείας των Ελλήνων πολιτών αποτελεί προτεραιότητα για τον κλάδο, έχοντας πάντα στο επίκεντρό του ενδιαφέροντός του τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης πρόσβασης του Έλληνα ασθενή στις θεραπείες που χρειάζεται.

Επιπροσθέτως, τόνισαν την αναγκαιότητα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην προσπάθεια εξορθολογισμού της δημόσιας δαπάνης Υγείας, χωρίς περαιτέρω μείωση των διαθέσιμων πόρων αλλά και διευθέτησης των εκκρεμοτήτων προς τις εταιρίες, οι οποίες φτάνουν περίπου τα 1,4 δις ευρώ.

Απαραίτητες παρεμβάσεις για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας και προβλεψιμότητας, η έλλειψη των οποίων στερεί από τη χώρα τη δυνατότητα αξιοποίησης των προοπτικών και των ευκαιριών που διαθέτει στην έρευνα και την ανάπτυξη καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αντιστρέφοντας το φαινόμενο «φυγής ανθρώπινου δυναμικού υψηλών δεξιοτήτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε πως οι ανατιμολογήσεις της τρόικας «σκοτώνουν» τα φθηνά φάρμακα

Έρχονται 216 φάρμακα στα σούπερ μάρκετ! Όλες οι προϋποθέσεις

Πόσα φάρμακα πωλούνται χωρίς συνταγή! Ο τζίρος των ΜΗΣΥΦΑ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button