ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχονται νέα τμήματα νοσηλευτικής στα πανεπιστήμια και κατάργηση των τμημάτων στα ΤΕΙ! Τι μελετάται

Ήδη το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στην ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (Ε.Σ.Α.Ν.) που δημιουργήθηκε στο υπουργείο Υγείας, έπειτα και από σχετικό υπόμνημα των τμημάτων Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ και των ΤΕΙ.

Άλλωστε οι αλλαγές στην εκπαίδευση των νοσηλευτών σχεδιάζονται εδώ και καιρό. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: “Αλλάζει ο χάρτης της εκπαίδευσης για γιατρούς και νοσηλευτές! Το σχέδιο της νέας διυπουργικής επιτροπής”

Γι αυτό έχει ξεκινήσει και σχετικός διάλογος με τους εκπροσώπους του κλάδου

Τι αλλαγές έρχονται στις σχολές

Έτσι η εισήγηση είναι να κατηγοριοποιηθεί η εκπαίδευση στη νοσηλευτική ως εξής:

Το Α’ Επίπεδο επιβάλλεται να είναι στο πανεπιστήμιο (Πανεπιστημιακό) σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική και προτείνεται η ίδρυση νέων Τμημάτων Νοσηλευτικής πέραν των υπαρχόντων στα Πανεπιστήμια όπου λειτουργούν Ιατρικές Σχολές και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία με παράλληλη κατάργηση των τμημάτων Νοσηλευτικής των ΤΕΙ.

Στο πλαίσιο των σχολών επιστημών υγείας, εκτός από τα τμήματα Νοσηλευτικής προτείνεται να ιδρυθούν και τμήματα Μαιευτικής με παράλληλη κατάργηση των τμημάτων Μαιευτικής των ΤΕΙ.

Το Β’ Επίπεδο δύναται να παρέχεται στα Δημόσια ή Ιδιωτικά ΙΕΚ με συγκεκριμένο αναλυτικό πρόγραμμα, καθώς και στις προς υλοποίηση 2ετείς δομές στο Πανεπιστήμιο (Μετα-δευτεροβάθμιο).

Στο μετα-δευτεροβάθμιο επίπεδο δεν θα παρέχονται ειδικότητες ή εξειδικεύσεις και οι απόφοιτοι των Τμημάτων αυτών θα φέρουν τίτλο που θα είναι διακριτός ως προς τον τίτλο του Νοσηλευτή έχοντας ανάλογα των σπουδών τους και του ρόλου τους επαγγελματικά δικαιώματα. Θα υπάρχει εκπαιδευτική διέξοδος (πρόσβαση) από το 2ο επίπεδο στο 1ο επίπεδο με όρους και δυνατότητες που θα παρέχουν αυτή την δυνατότητα

Βέβαια αξιοσημείωτο είναι πως σήμερα δεν αλλάζει κάτι στις σπουδές της νοσηλευτικής καθώς όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Υγείας η συγκεκριμένη πρόταση αφορά στο μελλοντικό σχεδιασμό και όχι την υφιστάμενη κατάσταση στο χώρο της Νοσηλευτικής εκπαίδευσης και άσκησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε πως θα διαμορφώνονται οι οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία με το νέο νομοσχέδιο του υπ.Υγείας! Τι αλλάζει

Παραμένουν στις θέσεις τους γιατροί και προσωπικό που πήραν απόσπαση! Παράταση από το υπ.Υγείας

Σοκ στους νοσηλευτές: Οροθετική ψυχικά ασθενής δάγκωσε νοσηλευτή στο Δρομοκαΐτειο!

Νοσηλευτές με μπλοκάκι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας! Στα κάγκελα ο κλάδος

Νέους διοικητές αναζητά το υπ. Υγείας! ‘Ολη η προκήρυξη

Σχετικά Άρθρα

Back to top button