Ειδήσεις Υγείας

Έρχονται νέες θεραπείες που “χτυπούν” τη νόσο Alzheimer!

Μετά από μελέτη που έκαναν σε ιστούς ανθρώπινου εγκεφάλου και σε γενετικά σχεδιασμένα ποντίκια, ειδικοί ερευνητές από το Ιατρικό τμήμα του Johns Hopkins σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο San Diego, το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και το Ίδρυμα Βασικής Έρευνας του Staten Island, υποστηρίζουν ότι τα χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης NPTX2 στον εγκέφαλο ατόμων με νόσο Alzheimer, μπορούν να μεταβάλλουν το πρότυπο νευρωνικής δραστηριότητας με τέτοιο τρόπο, που να έχει αποτέλεσμα στην απώλεια γνωσιακών λειτουργιών και μνήμης, που αποτελούν και συμπτώματα της νόσου.

Η ανακάλυψη περιγράφεται στην επιστημονική επιθεώρηση eLife και ανοίγει το δρόμο σε ένα νέο πεδίο έρευνας, μέσα από το οποίο οι ειδικοί φιλοδοξούν να αναπτύξουν νέες θεραπείες για τη νόσο Alzheimer, αλλά και άλλων τύπων ασθενειών που έχουν ως σύμπτωμα την απώλεια γνωσιακής λειτουργίας.

Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς με νόσο Alzheimer σχηματίζουν πλάκες αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους, οι οποίες συχνά ενοχοποιούνται μείωση των νοητικών λειτουργικών που συνδέονται με τη νόσο. Ωστόσο, βιοψίες και μελέτες του εγκεφάλου με απεικονιστικές μεθόδους, έχουν αποκαλύψει ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μεν υψηλά επίπεδα αμυλοειδούς, χωρίς όμως συμπτώματα της νόσου Alzheimer, κάτι που αμφισβητεί την άμεση συσχέτιση μεταξύ αμυλοειδών και άνοιας.

Στη νέα μελέτη φάνηκε ότι η πρωτεΐνη NPTX2 «απορρίπτεται» την ίδια στιγμή που το αμυλοειδές ξεκινά να συσσωρεύεται στον εγκέφαλο, κάτι που «διαταράσσει» την προσαρμογή παραμέτρων του νευρωνικού κυκλώματος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σχηματιστεί μνήμη. Από προηγούμενες μελέτες είχε φανεί ότι η NPTX2 διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της «καλωδίωσης» του εγκεφάλου και την αντίσταση σε πειραματική πρόκληση επιληψίας.

«Τα ευρήματα της μελέτης μάς δείχνουν κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον για τον τρόπο έκπτωσης της γνωσιακής λειτουργίας σε άτομα με νόσο Alzheimer», εξηγεί ο Paul Worley, νευροεπιστήμονας στην Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή του Johns Hopkins και υπεύθυνος της μελέτης. «Το σημείο – κλειδί σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι ο συνδυασμός αμυλοειδούς και μειωμένης NPTX2 συνδέεται με γνωσιακή δυσλειτουργία» καταλήγει ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαβήτης: Ποιο είναι το μενού που ρίχνει το σάκχαρο;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button