ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Έρχονται νέοι σκληρότεροι κόφτες στις συνταγές φαρμάκων από τα μέσα Οκτωβρίου! Τι κόβεται

Με νέους περιορισμούς στα φάρμακά τους θα πρέπει να πορευτούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, αφού αρχίζει σταδιακά η εφαρμογή από τους νέους κόφτες που συμφωνήθηκαν με το υπουργείο Υγείας.
Οι γιατροί θα πρέπει να γράφουν στους ασθενείς τους τα φάρμακα με το σταγονόμετρο και δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις προβλεπόμενος δοσολογίες.

Τις πρώτες ημέρες το σύστημα θα ενημερώνει απλώς το γιατρό για την υπέρβαση χωρίς να εφαρμόζονται ποινές, ενώ από τα μέσα Οκτωβρίου– οπότε και θα υιοθετηθούν πλήρως οι νέοι κόφτες- η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα λειτουργεί απαγορευτικά και θα μπλοκάρει μια νέα συνταγογράφηση.

Οι νέοι περιορισμοί

Με δεμένα χέρια θα είναι οι γιατροί που θα θέλουν να γράψουν και επιπλέον φάρμακα στους ασθενείς τους για να εξυπηρετηθούν αφού θα έχουν δικαίωμα να δίνουν μία μόνο συνταγή ανά 27 ημέρες.

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος θα επισκεφθεί το θεράποντα ιατρό του νωρίτερα από τις 27 ημέρες για να πάρει νέα συνταγή αυτή δε θα μπορεί να εκδοθεί αφού θα μπλοκάρεται από το σύστημα.
Από τη συγκεκριμένη διαδικασία εξαιρούνται οι συνταγές για τους χρονίως πάσχοντες που είναι δίμηνες ή περισσότερων μηνών.

γιατροί φάρμακα

Παράλληλα ο γιατρός δε θα μπορεί να συνταγογραφεί περισσότερα κουτιά φαρμάκων από ότι προβλέπει το δοσολογικό σχήμα της αγωγής του ασθενούς.
Επίσης ο γιατρός δε θα μπορεί να χορηγεί μεγαλύτερη ημερήσια δόση φαρμάκου από ότι προβλέπεται από τις επιστημονικές οδηγίες.

Με τους νέους κόφτες για άλλη μια φορά οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπαίνουν σε νέες περιπέτειες και περιορισμούς καθώς και να κρίνει ο γιατρός τους πως χρειάζονται επιπλέον θεραπεία, αυτή δε θα μπορεί να τους χορηγηθεί.

Όλα αυτά βέβαια προκειμένου να περιορισθεί η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ καθότι ο Οργανισμός δεν έλαβε τα μέτρα που θα έπρεπε προκειμένου να μην υπάρξουν υπερβάσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τροϊκανός Τζουζέπε Καρόνε που βρέθηκε πρόσφατα στη χώρα μας διαπίστωσε μεγάλες υπερβάσεις αλλά και έλλειψη ουσιαστικών μέτρων για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ για τον πανικό που επικράτησε σε υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ με την άφιξη του τροϊκανού: «Αποκλειστικό: Συναγερμός στο υπ.Υγείας για την άφιξη Καρόνε! Άρον άρον υπ.απόφαση για τα φάρμακα»

Ο τροϊκανός Καρόνε άλλωστε για μία ακόμη φορά πίεσε ώστε να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα περιορίσουν δραστικά την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.

Όμως μ αυτά και μ αυτά τη νύφη θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι ασθενείς, ενώ από την άλλη οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να επιστρέψουν μεγάλα ποσά λόγω της υπέρβασης του προϋπολογισμού (claw back).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος τα λεφτά για φάρμακα στα νοσοκομεία! Στον αέρα οι καρκινοπαθείς

Κλειδώνουν οι αλλαγές στα φάρμακα! Τι αποφασίζεται

Νέες οδηγίες συνταγογράφησης για γιατρούς-φαρμακοποιούς από τον ΕΟΠΥΥ! Πρόστιμα ως και 15.000 ευρώ

Ακριβά φάρμακα με έκπτωση 50%! Δείτε τα «παζάρια» υπ.Υγείας-φαρμακευτικών

Σχετικά Άρθρα

Back to top button