ΆρθραΕμβόλιαΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχονται οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία! Πως θα γίνεται η πιστοποίηση των φαρμακοποιών

Επισήμως πλέον οι φαρμακοποιοί της χώρας, θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Στο εξής, παρά τις αντιδράσεις από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο φαρμακοποιός να προβαίνει στη διενέργεια εποχικού εμβολιασμού και στη χορήγηση αντιτετανικού ορού στους πολίτες, ύστερα από σχετική πιστοποίηση.

Όπως προβλέπεται σε σχετική υπουργική απόφαση, η οποία εκδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ και ενόψει εκλογών ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των φαρμακοποιών καθώς αναβαθμίζεται ο ρόλος του ΠΦΣ στον επιστημονικό τομέα και ενισχύεται και εκσυγχρονίζεται η εκπαιδευτική και επιστημονική δράση του ΙΔΕΕΑΦ.

 

Πως θα δίνεται η πιστοποίηση

Στην εν λόγω απόφαση ορίζεται ως Αρχή Πιστοποίησης η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία διαμορφώνει από κοινού με τον ΠΦΣ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τον τρόπο εξέτασης των Φαρμακοποιών. Με την διαδικασία αυτή αναδεικνύεται ο επιστημονικός ρόλος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Παράλληλα εφαρμόζεται ο πλέον σύγχρονος τρόπος εξ΄ αποστάσεως μάθησης (e-learning) των φαρμακοποιών μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του (ΙΔΕΕΑΦ) του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Το ΙΔΕΕΑΦ θα αναρτά το εκπαιδευτικό υλικό και θα ενσωματώνει στη διαδικτυακή πλατφόρμα του, το ερωτηματολόγιο της εξέτασης. Το ΙΔΕΕΑΦ εκσυγχρονίζεται , καινοτομεί και ενισχύει τον εκπαιδευτικό του ρόλο.

Η εξέταση

Η Πιστοποίηση δίνεται μετά την επιτυχή συμπλήρωση ερωτηματολογίου από την ηλεκτρονική πύλη του ΙΔΕΕΑΦ και χορηγείται από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μέσω της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία είναι αρμόδια για την πιστοποίηση των Φαρμακοποιών.

Η Πιστοποίηση αναρτάται εντός εμφανούς σημείου του Φαρμακείου.

Με τον τρόπο αυτό ΠΦΣ – ΙΔΕΕΑΦ αποκτούν κυρίαρχο εκπαιδευτικό και θεσμικό ρόλο και αναδεικνύεται το Φαρμακείο σαν χώρος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας .

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και οραματιζόμαστε τον Φαρμακοποιό ως λειτουργό της Υγείας και ένα νέο σύγχρονο Φαρμακείο. Κυρίαρχο μας μέλημα , είναι να σταθούμε δίπλα στον Φαρμακοποιό και κοντά στην καθημερινότητα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται συνταγογράφηση για ΜΗΣΥΦΑ και για φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ; Τι ζητούν οι φαρμακοποιοί

Ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΦ Ιωάννης Μαλέμης στο HealthReport.gr: Τι θα αλλάξω στον ΕΟΦ!

Έρχονται αλλαγές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ! Τι σχεδιάζει ο νέος Πρόεδρος

Σχετικά Άρθρα

Back to top button