ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Έρχονται οι νέες τιμές αποζημίωσης στα φάρμακα! Τι θα ισχύσει για ασθενείς-εταιρείες

Ειδικότερα εντός των ημερών θα πρέπει να αναρτηθούν από την ΗΔΙΚΑ (την εταιρεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης) οι νέες ασφαλιστικές τιμές από τις οποίες κρίνονται ουσιαστικά και οι συμμετοχές των ασθενών στην αγορά φαρμάκου.

Οι τιμές αναφοράς ή ασφαλιστικές τιμές θα πρέπει να εκδοθούν άμεσα μετά και τις νέες τιμές στα φάρμακα έπειτα και από την τελευταία ανατιμολόγηση που έγινε. Στα φαρμακεία θα βγουν οι νέες τιμές στις 21 Ιουλίου. Διαβάστε ΕΔΩ πως διαμορφώθηκαν οι τιμές: «Νέες τιμές στα φάρμακα! Πότε θα φανούν οι μειώσεις στα φαρμακεία»

φάρμακα 2

Οι νέες τιμές αποζημίωσης- που είναι οι τιμές που αποζημιώνει η κοινωνική ασφάλιση ένα φάρμακο- πρέπει να ορισθούν άμεσα καθώς το νέο δελτίο τιμών που δημοσιεύτηκε άρχισε να ισχύει για τις εταιρείες (ΚΑΚ) και τα νοσοκομεία από 9 Ιουνίου, για τις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς από 26 Ιουνίου και για τα φαρμακεία από 21 Ιουλίου.

Γεγονός που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να είναι γνωστές και οι νέες ασφαλιστικές τιμές ώστε να καθορισθεί και η συμμετοχή των ασθενών.

Εξάλλου οι τσέπες των ασφαλισμένων επηρεάζονται άμεσα, αφού όσο πιο χαμηλή είναι μια ασφαλιστική τιμή τόσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή του στο κόστος. Και αυτό διότι εκτός από το 25% της κλασικής συμμετοχής που θα πρέπει να πληρώσει θα κληθεί να καταβάλει και τη διαφορά από την ασφαλιστική έως τη λιανική τιμή.

φάρμακα 1

Εκτός βέβαια εάν επιλέξει να πάρει το φθηνότερο γενόσημο της κατηγορίας ενός φαρμάκου (εάν υπάρχουν γενόσημα) το οποίο και ουσιαστικά ισούται με την ασφαλιστική τιμή.

Από την άλλη οι νέες ασφαλιστικές τιμές καθορίζουν ουσιαστικά και το rebate που θα πρέπει να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και τις άλλες υποχρεωτικές εκπτώσεις όπως το λεγόμενο “50-50” κ.λ.π.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές αποζημίωσης εκδίδονται από την ΗΔΙΚΑ η οποία αξιοποιεί στοιχεία πωλήσεων και τιμών φαρμάκων του ΕΟΦ και του ΕΟΠΥΥ και μέσω ενός σύνθετου αλγόριθμου καθορίζει τις ασφαλιστικές τιμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ: Ακριβά φάρμακα με διαπραγμάτευση τιμής αλλά χωρίς επιστροφές!

Νέες τιμές στα φάρμακα! Πότε θα φανούν οι μειώσεις στα φαρμακεία

Το μεγάλο «τσεκούρι» στα φάρμακα! Οι 9 στους 10 νόμους πλήττουν την τσέπη μας

Άγριος «πόλεμος» μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ για τα στοιχεία των ασθενών! Όλο το παρασκήνιο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button