ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Έρχονται οι τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές στα φάρμακα! Όλες οι πληροφορίες

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr, κατά τη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την τρόικα το βράδυ της Κυριακής, στο πλαίσιο των γενικότερων συναντήσεων που είχαν οι θεσμοί για την έγκριση και του προϋπολογισμού, οριστικοποιήθηκαν οι αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική.

Ένα θέμα που προκαλεί πονοκέφαλο εδώ και καιρό στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επιχειρώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στα νέα φάρμακα και στα γενόσημα.

Εξάλλου εδώ και καιρό οι δανειστές πιέζουν να μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους (off patent) γεγονός που σημαίνει ότι θα μειωθούν αντίστοιχα και οι τιμές των γενοσήμων φαρμάκων. Κάτι που φυσικά βρίσκει αντίθετες τις Ελληνικές Φαρμακευτικές Εταιρείες.

Πάντως έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι αυτό που συμφωνήθηκε εστιάζεται στον τρόπο που θα εγκρίνονται τα νέα φάρμακα που θα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Η τρόικα ζήτησε να υπάρξει έλεγχος αποτελεσματικότητας είτε πριν την εισαγωγή των νέων φαρμάκων στην αγορά, είτε κατά τη χρήση τους, κάτι που εξάλλου γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Βέβαια στην περίπτωση αυτή είναι πιθανό να δυσκολεύεται η πρόσβαση στα νέα φάρμακα για τους ασθενείς.

Όπως και να ‘χει ο έλεγχος αυτός απαιτεί τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα που θα ελέγχει ακριβώς την αποτελεσματικότητα αυτή, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί αν και προβλέπεται και από το μνημόνιο. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το παρασκήνιο πριν τη δημιουργία του φορέα που αν μη τι άλλο θα έχει μπόλικη εξουσία: «Σκοτωμός» στην αγορά υγείας για τον νέο φορέα αξιολόγησης φαρμάκων και τεχνολογίας! Όλο το παρασκήνιο»

φάρμακα

Νέο Δελτίο Τιμών με αλλαγές

Κατά τα άλλα αυτό που συζητήθηκε εκτενώς κατά τη συνάντηση τρόικας υπουργείου υγείας είναι και οι πιθανές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στις συσκευασίες των φαρμάκων, ώστε να διευκολύνεται και η τιμολόγησή τους αλλά και η χορήγησή τους σε χρόνιους ασθενείς.
Το μόνο βέβαιον είναι πως θα υπάρξουν μειώσεις τιμών σε όλα τα φάρμακα.

Γι’ αυτό εξάλλου και δεν έχει εκδοθεί ακόμη το νέο Δελτίο Τιμών το οποίο θα περιλαμβάνει ανακοστολογήσεις.
Η καθυστέρηση στην έκδοσή του οφείλεται στο γεγονός ότι έπρεπε πρώτα να συμφωνηθεί με την τρόικα η πολιτική που θα ακολουθηθεί στα, πριν εκδοθεί το νέο Δελτίο Τιμών με όλες τις αλλαγές.

Κλειστοί προϋπολογισμοί στα νοσοκομεία

Ταυτόχρονα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα προωθήσει τους κλειστούς προϋπολογισμούς στα ακριβά φάρμακα στα νοσοκομεία. Ουσιαστικά όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr θα δημιουργηθούν προϋπολογισμοί ανά κατηγορία φαρμάκων (ουσιαστικά ανά ασθένεια) και όταν αυτός ο προϋπολογισμός θα ξεπερνιέται θα υπάρχει αυτόματη επιστροφή χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν τα φάρμακα της συγκεκριμένης κατηγορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φάρμακα για βαριές παθήσεις για λίγους! Τι αλλαγές έρχονται

Νέα επιτροπή διαπραγμάτευσης για εκπτώσεις στα φάρμακα! Όλα τα ονόματα

Στο τραπέζι ξανά τα μεγάλα «κουρέματα» στα φάρμακα! Σύσκεψη στο υπ.Υγείας

Στα κάγκελα οι φαρμακευτικές για τις άγριες περικοπές στα νοσοκομειακά φάρμακα!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button