ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Έρχονται οι φόροι της…αμαρτίας σε λιπαρά φαγητά, τσιγάρα, ποτά! Ποια θα ακριβύνουν

Μέτρα ακόμη και στο…στομάχι μας σκέφτεται να βάλει η κυβέρνηση για να αποσπάσει μέσω φορολογίας χρήματα.

Στα μέτρα της μεταρρύθμισης που θα δοθούν στους Ευρωπαίους δανειστές μας περιλαμβάνεται και φορολόγηση των γευμάτων της …αμαρτίας δηλαδή των φαγητών με λιπαρά, όσων περιλαμβάνουν ζάχαρη αλλά και αλάτι.

Η ….έμπνευση βέβαια δεν είναι ελληνική καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης καθώς και στην Αμερική υπάρχει η λεγόμενη φορολόγηση των λιπαρών και της…αμαρτίας.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση σκοπεύει να συγκεντρώσει χρήματα στα ταμεία του κράτους αλλά ταυτόχρονα και να αποδείξει στους δανειστές πως μπορεί να δημιουργήσει νέες πηγές εσόδων.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες στα φαγητά τα λιπαρά αλλά και τα αμαρτωλά …γλυκά, η επιβάρυνση θα κυμαίνεται στο 1 λεπτό ανά συσκευασία η οποία ωστόσο σύμφωνα με τις πωλήσεις των προϊόντων η αυτών μπορεί να αυξήσουν τα έσοδα του κράτους.

Ανάμεσα στα προϊόντα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των …αμαρτωλών γευμάτων υπό φορολόγηση είναι: τα αλμυρά σνακ, όπως πατατάκια, γαριδάκια, τα αλλαντικά, τα σουβλάκια, τα φαγητά των φατσ-φουντ, αλλά και τα γλυκίσματα, τα παγωτά κ.α.

lipara fagita

Βέβαια μαζί με τα λιπαρά και τα γλυκά αναμένεται να παρασυρθούν και τα ποτά και τα τσιγάρα που επίσης είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης να φορολογηθούν επιπλέον υπέρ…υγείας.
Πάντως η φορολόγηση των …αμαρτωλών συνηθειών ώστε να ευνοηθούν και τα ταμεία του κράτους αλλά και η υγεία των πολιτών, δεν είναι καινούρια στη χώρα.

Ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Ιωάννης Κυριόπουλος καιρό τώρα εισηγείται στο υπουργείο Υγείας να φορολογηθούν οι γευστικές αμαρτίες. Ο καθηγητής Κυριόπουλος καιρό τώρα υποστήριζε πως για το σύστημα υγείας θα έπρεπε να υπάρχουν νέοι τρόποι χρηματοδότησης δεδομένων και των περιορισμένων πόρων που διατίθενται πλέον για την υγεία.

Όπως είχε πει πρόσφατα σε συνέδριο: «Η μεταρρύθμιση στη χρηματοδότηση οφείλει να συνυπολογίσει την ιδιαιτερότητα αυτή και τη βιωσιμότητα, δεδομένου ότι η πίεση στον κρατικό προϋπολογισμό (εξαιτίας του δημοσίου χρέους) προβλέπεται μακρόχρονη και τα πρόσθετα φορολογικά βάρη στους πολίτες έχουν υπερβεί τα ανεκτά επίπεδα.

Κατά συνέπεια, μια πλουραλιστική προσέγγιση με «έξυπνες» αλλαγές στο υφιστάμενο υπόδειγμα χρηματοδότησης με «ενοποίηση» και «νομιμοποίηση» των διαφόρων χρηματοδοτικών πόρων και ενδεχόμενη διεύρυνσή του με φόρους «αμαρτίας» (καπνός, οινόπνευμα, άλας, σάκχαρα, λιπαρά) μπορεί να διασφαλίσει τη διατήρηση και την ανάπτυξη (ενιαίας και μεγάλης κλίμακας) του υγειονομικού τομέα».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button