ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Έρχονται πληρωμές «εξπρές» για νοσηλευτές-προσωπικό!

Η τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή αφορά στην εκκρεμούσα νομοθετική ρύθμιση για την αποζημίωση των αργιών, νυχτερινών και εξαιρεσίμων του πάσης φύσεως προσωπικού- πλην γιατρών- του ΕΣΥ, του ΠΕΔΥ και του ΕΚΑΒ για το 2015. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουν να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αποπληρωμής των δεδουλευμένων υπερωριών του 2015 και για το υπόλοιπο προσωπικό του Συστήματος Υγείας.

Να σημειωθεί πως στους εργαζόμενους υπάρχει έντονη ανησυχία για τα δεδουλευμένα δεδομένου ότι τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν χρήματα ούτε για δείγμα και η γενικότερη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας έχει παγώσει από τα κεντρικά ταμεία του κράτους λόγω των οικονομικών δυσκολιών της χώρας.

Αντίστοιχες ανησυχίες υπάρχουν και στους γιατρούς των νοσοκομείων που προχωρούν πιο οργανωμένα πια σε κινητοποιήσεις εκφράζοντας την ανησυχία τους για το αν θα βρεθούν τα χρήματα για τις εφημερίες του 2015.

Κατά τα άλλα η δεύτερη τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας στη Βουλή αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας πρόσληψης επικουρικών γιατρών στις δημόσιες δομές υγείας. Η επιλογή θα γίνεται από λίστες ανά ειδικότητα και ανά Υ.Π.Ε. βάσει ηλεκτρονικού καταλόγου, χωρίς να χρειάζεται προκήρυξη θέσης.

Όπως τονίζεται από το υπουργείο Υγείας, με αυτόν τον τρόπο θα καλύπτονται πολύ πιο έγκαιρα τα κενά που εμφανίζονται καθημερινά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Μετά την ψήφιση του νόμου θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την τήρηση των καταλόγων επικουρικών γιατρών και τη διαδικασία τοποθέτησής τους.

Επιπλέον, η τροπολογία περιλαμβάνει απλούστευση της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση μίσθωσης έργου (κατάργηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) αποκλειστικά και μόνο όταν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες, αφού έχει προηγηθεί πλήρης αιτιολογημένη αίτηση του Φορέα και με τελική απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός το απόγευμα της Πέμπτης 7 Μαΐου: “Με βάση τη Νομοθετική Ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο ψηφισθέν Νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αντικείμενο τη διαδικασία αποπληρωμής των υπερωριών/νυχτερινών/ εξαιρέσιμων των εργαζόμενων στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ για το 2015. Άμεσα θα προχωρήσει η αναμόρφωση των προϋπολογισμών και η αποπληρωμή των δικαιούχων το συντομότερο δυνατόν”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο ΣτΕ η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος για τους νοσηλευτές μαϊμού!

Νοσηλευτές: Οι αφανείς και εξαντλημένοι ήρωες του ΕΣΥ! Τα κενά και οι προσλήψεις

Γ.Μπασκόζος: «Αν δε βρεθούν χρήματα, τα νοσοκομεία αντέχουν μόνο ως τον Σεπτέμβριο»! Τι είπε για εφημερίες, γιατρούς ΕΟΠΥΥ

Νοσοκομεία: Δραματική έκκληση διοικητών «φέρτε τώρα χρήματα»! Χωρίς υλικά και τα χειρουργεία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button